El monestir de Sant Daniel de Girona disposa d'un nou servei d'hostatgeria

Unes 1.500 persones han visitat l'espai monàstic durant les activitats de la celebració del mil·lenari

Amb l'objectiu d'obrir-se més a la societat i basant-se en el principi d'acolliment benedictí que ha regit el monestir de Sant Daniel de Girona des de la seva fundació, s'ha posat en marxa un servei d'hostatgeria per a aquells que vulguin descansar i passar uns dies en un entorn espiritual en les dependències annexes a l'edifici, les mateixes que durant deu anys van ser una residència d'estudiants.

Des del setembre que es va obrir hi han passat 150 persones. L'espai té 16 habitacions per a un màxim de 26 persones. El monestir celebra enguany el seu mil·lenari amb una programació que s'allargarà fins al 2018. En el primer semestre d'activitats unes 1.500 persones han visitat l'espai monàstic.

A causa de la crisi havia baixat molt el nombre d'universitaris que sol·licitiven viure a la residència d'estudiants ja que molts havien optat per compartir pis o dormir a casa per reduir despeses i per això s'ha optat per donar-li un nou ús. Aquest setembre s'ha estrenat el nou servei d'hostatgeria i de moment ja hi han passat unes 150 persones. En total hi ha 16 habitacions -10 dormitoris dobles i 6 individuals- i s'ofereix la possibilitat de fer mitja pensió, pensió completa o esmorzar. Entre els espais comuns, hi ha una biblioteca, que algunes empreses i institucions utilitzen per a fer-hi reunions. Les instal·lacions estan adaptades a persones amb minusvalidesa.

"No és un hotel, és un hostatgeria monàstica amb un espai inspirador i de tranquil·litat", explicava aquest dilluns el secretari de la comissió de treball del Mil·lenari, Martí Ferrer. Aquesta nova etapa de l'hosatgeria entronca amb l'objectiu de fer el monestir més accessible i obert a la societat amb motiu dels mil anys d'història.

Trencar els "tabús" entorn de la vida de les monges que hi viuen

Cal recordar que al monestir hi viu i treballa una comunitat de monges benedictines formada actualment per vuit membres. La priora administradora del Monestir de Sant Daniel és Maria Assumpció Pifarré, que aquest dilluns reivindicava la necessitat que els gironins coneguin aquesta institució mil·lenària i les seves dependències perquè encara ara són molt desconegudes. De fet, entre les activitats incloses al programa del Mil·lenari hi ha visites guiades i està previst que es concertin visites a escolars.

Les monges confien que l'obertura de portes del monestir serveixi per "trencar els tabús" que envolten la seva vida monàstica, dedicada a una vida espiritual i religiosa però també a treballar, tal com recordava una de les seves monges aquest matí. "Patim les mateixes penúries que els ciutadans; hem de mirar com arribar a final de mes i per això hem fet les feines que han fet falta, com ara maquetes per a construcció o ornaments". També demanen que es posi fi a la imatge de reclusió i aïllament, ja que asseguren estar en contacte amb els problemes actuals de la societat, molt presents en les seves pregàries.

1.500 persones han visitat el monestir

Des que la programació del Mil·lenari va començar a mitjans d'aquest any, unes 1.500 persones han passat per les dependències del monestir de Sant Daniel en el marc de la quinzena d'activitats que s'han dut a terme. En els pròxims mesos, està previst un cicle de conferències a l'Auditori Josep Irla de Girona que obrirà el Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, el 22 de novembre sobre la relectura de la Regla de Sant Benet, un document del segle VI que va regir la vida de les comunitats benedictines. També inclou la conferència el 13 de desembre del catedràtic d'història i polític Joaquim Nadal sota el títol 'Ermessenda, una dona de govern', on repassarà la figura de la comtessa i principal artífex de la fundació d'aquest monestir.

Una altra de les activitats destacades és el concert que oferirà l'Escolania de Montserrat a l'Auditori de Girona el 20 de desembre, amb un repertori de nadales i harmonitzacions del compositor gironí Francesc Civil i Castellví. Aquells que ho vulguin també podran participar en la pregària vespertina de la comunitat del monestir en temps d'Advent, prevista el 21 de desembre.

La programació s'allargarà fins al 2018 amb la voluntat de donar a conèixer la història, el patrimoni i la comunitat de monges que viuen en l'únic monestir benedictí del Bisbat de Girona. "El monestir no pot deixar de ser un far de cultura i espiritualitat", ha subratllat el bisbe de Girona, Francesc Pardo, que ha recordat que s'ha preservat durant mil anys i recentment ha estat restaurat gràcies a l'esforç de moltes persones i institucions.

En la tasca de difusió de la programació, també s'ha renovat el web del monestir i s'ha obert un perfil al Facebook i Twitter per arribar al màxim de persones. També s'ha elaborat la Coca de la Comtessa Ermessenda, feta per Judith Reverter amb motiu del mil·lenari i basant-se en una recepta antiga del mateix monestir.