El Consell Comarcal de la Selva farà la recaptació tributària

Fins ara ho feia l'empresa investigada en el cas Manga

El Consell Comarcal de la Selva prestarà a partir de l'1 de desembre el servei de recaptació d'impostos als municipis de la comarca. Fins ara, aquest servei el tenia externalitzat i el feia des del 1997 l'empresa GSR Art Local, investigada en el cas Manga.

L'empresa ha entrat en concurs de creditors i abaixarà la persiana a finals de novembre. El consell ha decidit contractar la trentena de treballadors que quedaven a l'empresa i que treballaven per al consell.

El president, Salvador Balliu, ha justificat que amb aquesta contractació aconseguiran millorar el servei, abaixar preus i evitar que 30 persones vagin a l'atur. Més endavant, el consell farà un concurs públic per a aquesta trentena de places.

24 dels 26 municipis de la comarca de la Selva tenen derivat al consell comarcal la recaptació dels impostos dels seus municipis. Des del 1997, el consell tenia externalitzat aquest servei a l'empresa GSR Art Local. Al febrer, aquesta empresa es va veure involucrada en una operació que investigava una suposada trama de suborns i adjudicacions públiques irregulars -anomenat cas Manga- que va acabar amb la detenció de dos dels responsables de l'empresa, un funcionari del consell i també el llavors president de l'ens, Robert Fauria, que va haver de dimitir tant de president com d'alcalde de Sant Hilari Sacalm. 

Un cop es va destapar el cas, el consell va decidir encarregar diversos informes i estudis per determinar si el servei s'havia prestat correctament i poder detectar possibles irregularitats. Segons ha explicat el president, Salvador Balliu, aquests informes han conclòs que l'empresa ha fet la feina correctament.

Després del cas Manga, l'empresa GSR Art Local va presentar al maig un ERO i des de finals de juny també va entrar en concurs de creditors. Segons ha explicat Balliu, l'empresa abaixarà la persiana a finals de novembre, una situació que ha obligat al consell comarcal a prendre una decisió sobre com mantenir el servei de recaptació d'impostos. 

Per què es queda el consell la gestió tributària?

Balliu ha explicat que tenien diverses opcions sobre la taula. O bé "desmantellaven" el servei i obligaven a cada poble a tenir els recursos suficients per fer la gestió tributària, o bé contractaven una nova empresa o bé feien com la resta de consells comarcals gironins i ho derivaven a l'organisme de la Diputació de Girona, el Xaloc. El consell comarcal però ha optat per quedar-se la trentena de treballadors de GSR Art Local i oferir des del mateix ens aquest servei.

Segons ha justificat el president, aquesta decisió permetrà millorar el servei i també abaixar els preus que fins ara pagaven els consistoris per tenir derivada la recaptació dels tributs. Tot i que no han volgut aportar xifres, el vicepresident del consell, Jordi Orobitg, ha dit que només pel fet d'eliminar l'externalització d'un servei ja es podran oferir preus més baixos als ajuntaments. L'any 2012, el consell va pagar 1.863.000 euros a GSR per la prestació del servei. A més, ha detallat que els sous que es pagaran als treballadors de GSR seran més baixos que els que cobraven per part de l'empresa.

El president de l'ens ha destacat que aquesta operació permet també evitar que una trentena de treballadors "que han estat fent molt bona feina" vagin a l'atur. Balliu ha destacat que aquests treballadors seran indemnitzats per part de GSR i que, immediatament després, s'incorporaran al consell comarcal que farà una "contractació d'urgència". "El servei no es veurà interromput en cap moment", ha remarcat. 

Convocatòria pública de places més endavant

Més endavant, com a màxim en quatre o cinc mesos, el consell pensa obrir una convocatòria pública per cobrir aquestes 30 places, a les quals s'hi podran presentar els extreballadors de GSR però també qualsevol persona que així ho desitgi. Es tractarà de places de funcionaris interins lligades al servei. És a dir, si alguna vegada el consell decideix deixar de prestar aquest servei o els ajuntaments no ho deriven a l'ens, els treballadors perdran la feina. Segons Balliu, tots els ajuntaments als que els han comunicat la decisió l'han vist amb bons ulls. 

A banda de les 30 incorporacions de treballadors de GSR, unes 25 persones del consell comarcal també es dedicaran a la gestió tributària i caldrà fer alguna contractació de tècnics superiors per acabar d'arrodonir la plantilla. Així mateix, el consell nomenarà responsables i caps de servei. Tot seran nomenaments de personal propi del consell.

Sense novetats del sumari del cas

El vicepresident del consell, Jordi Orobitg, ha lamentat que des del febrer -quan va esclatar el cas Manga- no s'ha sabut cap detall més sobre la instrucció del cas, que encara està sota secret de sumari. Segons Orobitg, "les persones que van veure atacada la seva honorabilitat han de tenir opció de defensar-se" i, per això, ha lamentat que la justícia no actuï amb celeritat en aquest cas, que instrueix un jutjat de Lugo.

No obstant això, ha justificat que la decisió política de fer plegar el llavors president del consell, Robert Fauria, va ser encertada. "Les decisions s'havien de prendre tot i ser molt dures", ha manifestat.