La Guàrdia Civil investiga a l'alcalde de Castellfollit de la Roca

Moisès Coromina va aprovar donar-se un sobresou de 500 euros mensuals que podria ser il·legal

L'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina, va aprovar en el ple de principis d'octubre atribuir-se una "indemnització" de 6.000 euros l'any per complementar la seva pensió de jubilació. Els diners surten del sou de dos regidors de l'equip de govern que van renunciar a la seva retribució, d'una partida que fins ara rebia el grup municipal de CiU i d'una part del pressupost que servia per pagar la Seguretat Social de l'alcalde.

L'alcalde, que al llarg de la seva trajectòria professional ha treballat de comercial, es va jubilar a l'abril i va haver de renunciar al sou d'alcalde perquè no pot cobrar dos salaris públics alhora. Per continuar percebent una retribució per la seva dedicació a l'alcaldia, l'equip de govern va fer valer la seva majoria per aprovar aquesta fórmula de cobrament en forma d'indemnització.

Aquesta martingala va fer sospitar la fiscalia, que va decidir obrir diligències d'investigació per dos possibles delictes: un de malversació de diners públics i un altre de prevaricació perquè entén que l'alcalde es podria haver extralimitat en les seves funcions. La fiscalia va actuar d'ofici, arran de les notícies sobre el cas, i va enviar una ordre a la Guàrdia Civil demanant que investiguessin el cas.

La Guàrdia Civil ja ha mogut fitxa i divendres va entrar al registre de l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca una petició d'informació provinent de la comandància de Girona. Entre la documentació relacionada amb l'afer hi ha d'haver l'acta del ple durant el qual es va aprovar la mesura. Aquesta acta encara no ha estat ratificada pels regidors del consistori i passarà pel ple municipal d'aquest dimarts.

Segons l'acord del ple, Coromina cobrarà en concepte d'indemnització 500 euros al mes -6.000 euros l'any- que surten del sou de dos dels sis regidors de l'equip de govern que han acceptat deixar de cobrar, dels diners que el grup municipal de Convergència i Unió (CiU) deixa d'ingressar -retallada dràstica de la partida, de 1.200 euros a només 200- i, la resta, sortirà de la partida que el pressupost municipal destinava fins ara a pagar la Seguretat Social de l'alcalde.

A més, en el ple d'octubre, Coromina va indicar que la mesura tenia caràcter retroactiu, és a dir, que cobraria a partir de l'abril (tot i que els dos regidors que han renunciat al sou a l'octubre han estat cobrant cada mes) i també va admetre que durant aquests mesos havia anat demanant avançaments de sou. Segons Coromina, la quantitat anticipada ha estat de 900 euros.

Cites davant la justícia

No és la primera vegada que investiguen l'alcalde de Castellfollit de la Roca. La construcció d'un nou ajuntament a la població va desencadenar una batalla legal entre el propietari dels terrenys i l'alcalde que ja ha viscut diversos assalts i encara cueja. A banda d'altres demandes per la via contenciosa, l'assumpte va desembocar en dos procediments penals oberts, un per una suposada falsificació de certificat per aconseguir una subvenció de forma fraudulenta i un altre per una presumpta expropiació il·legal dels terrenys.

El primer episodi penal té sentència ferma. Va arribar a judici el maig del 2012 al Jutjat penal 2 de Girona i la jutge va absoldre tant l'alcalde com la secretària municipal. El segon assalt per la via penal va ser un mes després. El juny del 2012, un mes després, alcalde i secretària van declarar com a imputats per expropiació il·legal als Jutjats d'Olot per, segons la demanda, ocupar conscientment més terreny del que havien expropiat. El jutjat va donar la raó a alcalde i secretària, va considerar que no hi havia base legal per tirar endavant la demanda i el va arxivar inicialment. En un recurs, l'Audiència de Girona, però, va ordenar reobrir el cas.