Una pianista podria acabar 7 anys a la presó per destorbar una veïna

La fiscalia també demana que condemnin els pares de la jove

L'Audiència de Girona jutjarà a partir de dilluns la pianista de Puigcerdà que s'enfronta a una pena de 7 anys i mig de presó per destorbar la veïna del pis de dalt amb assajos constants a casa entre els anys 2003 i 2007.

La fiscalia i l'acusació particular demanen que la condemnin per un delicte de contaminació acústica i un altre de lesions psíquiques, perquè conclouen que la veïna va patir seqüeles com ara problemes per dormir o ansietat per escoltar durant vuit hores al dia el so del piano a més decibels dels permesos. Els pares de la pianista, que no van insonoritzar l'habitació tot i rebre quatre requeriments de l'ajuntament, s'enfronten a la mateixa pena. La defensa vol l'absolució.

El judici està fixat per dilluns a la secció quarta de l'Audiència de Girona i està previst que s'allargui quatre dies, durant els quals declararan a la sala de vistes nombrosos perits sonomètrics que van comprovar el volum de les emissions sonores del piano i també els metges que van avaluar les seqüeles que li van provocar a la veïna del pis de dalt, que va acabar portant el cas davant la justícia.


La pianista i els seus pares com a cooperadors necessaris s'enfronten a una pena de 7 anys i mig de presó per un delicte contra el medi ambient per contaminació acústica i un altre de lesions psíquiques. A més, fiscalia i acusació particular també demanen que inhabilitin la pianista i que durant 4 anys no es pugui dedicar a cap professió relacionada amb l'ús de pianos. També volen que indemnitzin la víctima amb més de 20.000 euros.

El cas es remunta a l'any 2003 quan, segons recull l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, la família ara acusada va instal·lar un piano perquè la filla, que cursava estudis oficials de música, pogués estudiar a casa. A partir de l'octubre del 2003 i fins al setembre del 2007, la jove "animada i ajudada activament pels seus pares", va tocar el piano vuit hores al dia durant un mínim de cinc dies a la setmana. L'habitació on hi havia el piano no estava insonoritzada i això feia que l'emissió de sons superés constantment la barrera de decibels permesos (màxim 30).

Segons ressalta la fiscalia i l'acusació particular, l'emissió constant de sons va fer viure un calvari a la veïna del pis de dalt que va arribar a fer mesurar el volum del piano en quatre ocasions entre els anys 2005 i 2006. El resultat sempre era superior als 30 decibels permesos.

Com a conseqüència d'aquesta situació, i com que els assajos de vuit hores diàries continuaven, la veïna va interposar una denúncia per emissions sonores al medi ambient interior davant l'Ajuntament de Puigcerdà, que va obrir un expedient l'any 2006. El consistori va requerir en diverses ocasions als acusats que paressin de produir soroll o, en tot cas, que insonoritzessin l'habitatge. "Els requeriments van ser desatesos per ells durant anys i fins poc abans del 10 de juliol del 2008, quan van decidir traslladar el piano a un altre lloc", recull el fiscal. L'Ajuntament havia fet arribar fins a quatre requeriments a la família.

Segons la fiscalia, l'emissió permanent de so a un volum més alt del permès va pertorbar "notablement" la intimitat i la tranquil·litat de la veïna del pis de dalt.

"Li va provocar lesió psíquica consistent en un trastorn adaptatiu amb símptomes d'ansietat reactiu a l'estrès ambiental del tipus auditiu", recull la fiscalia que apunta que, com a conseqüència d'aquest trastorn, la veïna ha patit símptomes com alteració del son, intranquil·litat, desassossec, angoixa, episodis de pànic, sentiments d'impotència i indefensió, hipervigilància, irritació, susceptibilitat, ruminacions constants i inclús problemes de gestació en els últims mesos d'embaràs del seu fill nascut l'octubre del 2006.

Per curar-se ha necessitat rebre teràpia i tractament mèdic psicològic i psiquiàtric, així com prendre ansiolítics. També va estar de baixa laboral entre l'agost del 2007 i el gener del 2008 i va arribar a marxar set mesos del pis perquè no suportava més el soroll.