Els habitatges d'ús turístic legalitzats a la demarcació de Girona no superen el 5% del total

Els tràmits per registrar-los són poc àgils

Dels 21.000 habitatges d'ús turístic registrats legalment al conjunt de Catalunya, el 40% es concentren a la demarcació de Girona. Amb tot, i segons dades de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), la xifra d'"il·legals" multiplica per 20 els poc més de 8.000 que estan registrats. Per lluitar contra l'intrusisme, l'ATA demana a la Generalitat i els ajuntaments que millorin la seva coordinació per fer més àgil els tràmits de registre i evitar d'aquesta manera que municipis com Palafrugell, al Baix Empordà, tinguin 800 habitatges a l'espera de ser registrats.

L'ATA també reclama que s'uniformitzin els criteris de registre als consistoris per evitar que cada ajuntament apliqui una taxa diferent. La Bisbal d'Empordà ha acollit aquest dijous el sisè simposi bianual de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) que una edició més ha centrat bona part dels debats en buscar la fórmula per lluitar contra l'intrusisme en el sector.

Segons càlculs de l'associació, només a la demarcació de Girona el nombre d'habitatges d'ús turístic il·legals multiplica per 20 o per 30 els poc més de 8.000 que sí s'han registrat correctament.

Amb tot, el seu president, Marc Piferrer explica que abans de lluitar contra els apartaments il·legals cal que Generalitat i ajuntaments uniformitzin criteris i agilitzin els tràmits per a facilitar que els propietaris puguin registrar les seves propietats destinades a l'ús turístic sense dificultats.

En aquest sentit, Piferrer explica que el tràmit per registrar un apartament turístic és molt senzill i, en principi gratuït, però que la mala comunicació entre la Generalitat i els consistoris fa que en moltes ocasions el registre s'alenteixi dissuadint molts propietaris. A tall d'exemple, Piferrer ha explicat que a Palafrugell, al Baix Empordà, més de 800 habitatges estan pendents de ser registrats.

L'ATA també demana que els ajuntaments s'impliquin i uniformitzin criteris pel que fa als requisits i a les taxes a pagar. Marc Piferrer recorda que inicialment el tràmit de registre d'un apartament havia de ser gratuït però que a l'hora de la veritat cada ajuntament ha fixat en les seves ordenances fiscals un preu o un altre.

Amb tot, l'ATA espera que un cop s'agilitzi tot el procés burocràtic, la legalització d'apartaments turístics creixi ràpidament, i, que en cas que això no succeeixi, l'administració, amb l'ajuda d'entitats com l'ATA, emprengui mesures contra els propietaris que no legalitzin els seus habitatges i contra les "empreses pirates" que "embruten" la imatge d'un sector que vol oferir qualitat.