Àvies gironines es converteixen en les 'Gastrosàvies' de la cuina tradicional catalana

Una nova iniciativa recull en vídeo les millors receptes d'arreu del territori

En el marc del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, Gastrosàvies arriba a Girona per preservar i transmetre la cuina tradicional catalana a les futures generacions. Impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i amb el suport de la Fundació Alícia, el projecte es fonamenta en la recerca i la col·laboració amb les anomenades Gastrosàvies, dones grans d’arreu del país que comparteixen les seves receptes, coneixements i records de cuina.

Durant el 2025 s’ha dut a terme una tasca ingent de recerca i documentació a diverses comarques de Catalunya, incloses la Selva, Garrotxa i el Baix Empordà, per identificar receptes representatives de la cuina tradicional i trobar àvies disposades a explicar-les. El projecte vol donar visibilitat al coneixement gastronòmic de les persones grans, especialment dones, i situar el paper de les àvies en el centre de la cultura i identitat culinària del país.

Així, recull la cuina de les àvies, un patrimoni de saviesa gastronòmica que representa un sistema alimentari basat en el producte de proximitat, en l’aprofitament conscient, i en el respecte per la temporada i el territori. A més, busca sensibilitzar la societat sobre la importància de mantenir viu aquest coneixement i garantir la transmissió de receptes i sabers gastronòmics que estan en perill de desaparèixer. També vol reconèixer la feina que des de fa molts anys han fet i estan fent entitats, associacions i persones d’arreu de Catalunya per salvaguardar i transmetre aquest patrimoni gastronòmic tradicional.

Durant aquest 2025, s’han recopilat receptes i ensenyaments a través de sessions de treball de caràcter etnogràfic amb grups de Gastrosàvies, assegurant una representativitat de tot el territori català. En total, fins a principis de setembre, s’han fet 18 sessions de treball i un centenar d’entrevistes, i s’han recollit més de 300 receptes en més d’una quinzena de comarques diferents. D’aquí a finals d’any, es continuarà treballant per augmentar aquest arxiu documental.

Per divulgar el coneixement recollit, s’han creat diversos materials audiovisuals. En concret, ara es difonen dotze videoreceptes creades amb productes i paisatges de cada un dels mesos de l’any i que s’emmarquen en el projecte “12 mesos, 12 paisatges” de la Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Les receptes escollides inclouen Sopa escaldada de farigola, amb Maria Àngels Artigas Cabrera i Teresa Amat Planchat, de Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), i Fideus amb gambes, amb Maria Lluïsa Ferrer Mallaret i Elena Juscafresa Juera, de Palamós (Baix Empordà), destacant així la participació de la demarcació de Girona. Altres receptes representen comarques de tota Catalunya, com l’Espluga de Francolí, Sils, Linyola, Sort, Barbens, Prats de Lluçanès, Deltebre, Ger i Das, la Granadella i Santa Margarida i els Monjos.

Els continguts audiovisuals generats pel projecte es publicaran pròximament a les xarxes socials i al lloc web del projecte Gastrosàvies. Aquest espai es concep com una eina oberta i viva, ja que cada setmana s’hi publicarà una nova recepta, acompanyada del relat de la seva protagonista i del context històric i territorial del plat.

Finalment, com a acte central del projecte, se celebrarà una jornada anomenada ‘La gran trobada de Gastrosàvies’ a Món Sant Benet, el pròxim 24 de novembre. Aquest esdeveniment d’intercanvi i transferència de coneixement inclourà ponències d’experts sobre patrimoni i cultura alimentària, així com demostracions culinàries en directe (showcookings) de les receptes de les Gastrosàvies. Serà un espai de trobada intergeneracional que donarà veu i valor a les persones que han compartit el seu coneixement i a les que des de fa anys treballen per mantenir aquest coneixement viu de generació en generació.