Estrasburg dóna llum verd al desallotjament del bloc ocupat de Salt

Ara la decisió de fer fora les famílies està en mans del jutjat d'instrucció número 3 de Girona

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ha decidit aquest dimarts a la tarda aixecar la mesura cautelar que mantenia aturat des del passat 15 d'octubre el desallotjament del bloc de Salt. El tribunal europeu va decidir aturar el desallotjament a petició de l'advocat de la PAH just un dia abans de la data fixada pel jutjat d'instrucció número 3 de Girona per fer fora les famílies, el 16 d'octubre. En aquella primera resolució, Estrasburg instava l'Estat a fer-li arribar abans del 24 d'octubre tota la documentació sobre quines garanties es donava a les famílies per ser reallotjades i quins passos s'havien seguit per protegir i salvaguardar els drets fonamentals d'aquestes persones, especialment dels menors. 

El tribunal s'havia de tornar a pronunciar sobre el cas del bloc de Salt el passat 29 d'octubre, però va ajornar la decisió fins aquest dimarts 5 de novembre. En data 31 d'octubre, el TEDH va rebre tota la documentació aportada per l'advocacia de l'Estat i també tots els informes elaborats per la Generalitat i per l'Ajuntament de Salt sobre les alternatives de pisos de lloguer social que s'ofereixen a les famílies del bloc. Així mateix, l'advocat de la PAH, Benet Salellas, ha enviat les seves al·legacions aquest mateix dimarts al matí.

Un cop rebuda tota aquesta documentació, el tribunal europeu ha decidit aixecar la mesura cautelar dictada el dia 15 d'octubre que mantenia aturat el desallotjament del bloc que la PAH ocupa des del 22 de març. En la resolució emesa pel tribunal no es dóna cap explicació sobre què ha motivat la seva decisió més enllà de fer constar que ha rebut tota la documentació de les parts. El tribunal també contesta a l'advocat de la PAH, Benet Salellas, que estudiarà la informació que li han facilitat i que més endavant es podria tornar a pronunciar sobre el cas.

Ara, la decisió de tornar a fixar una data de desallotjament del bloc retorna al jutjat d'instrucció número 3 de Girona, que ha portat el cas fins ara. Encara queden pendents de resoldre'ls els recursos que l'advocat de la PAH va presentar davant l'Audiència de Girona i també davant el Tribunal Constitucional.

Benet Salellas ha explicat que intentaran demanar al jutjat que porta el cas que respecti la negociació oberta amb l'Agència Catalana de l'Habitatge i que no acordi el desallotjament fins que aquests reallotjaments no s'hagin materialitzat i totes les famílies hagin signat les adjudicacions i tinguin les claus dels pisos.

Les valoracions de la decisió

L'advocat de la PAH, Benet Salellas, creu que la decisió d'Estrasburg d'aixecar la mesura cautelar es dóna després que la Generalitat hagi acreditat que pot donar un pis a les famílies que viuen al bloc i que, per tant, ja no es vulneren els drets fonamentals d'aquestes persones. Un fet que, segons Salellas, sí es donava quan la PAH va recórrer al TEDH per demanar-li que intercedís i aturés el desallotjament. "Si la Generalitat hagués assumit en el seu moment que havia de protegir els drets fonamentals de les famílies no hauria estat necessària la intervenció d'Estrasburg", ha declarat Salellas, que creu que el Govern ha actuat després que Estrasburg els hagi "ordenat" que així ho havia de fer.

Salellas també entén que el tribunal no dóna per tancat el cas i que farà un nou pronunciament. Segons el lletrat, ara Estrasburg ha resolt la petició cautelar però continua pendent la resposta a la demanda de fons que la PAH té interposada en relació a tot el procediment. De fet, en la resolució d'aquest dimarts el tribunal ja reconeix que estudiarà la documentació i que "tan aviat com sigui possible" dictarà una resolució sobre el fons del procediment.

Tot i que el pronunciament d'Estrasburg va estar motivat pel cas de dues de les catorze famílies del bloc, Salellas també defensa que el reallotjament ha de ser per a totes les persones del bloc perquè recorda que així s'hi ha compromès públicament l'Agència Catalana de l'Habitatge.

Segons Salellas, els passos jurídics aconseguits amb el cas del bloc de Salt són importants. Per una banda, reconeix que és la primera vegada que el TEDH intervé en un desallotjament instat per la Sareb (banc dolent, que és el propietari del bloc de Salt). "Que hagi hagut d'intervenir un tribunal europeu ens diu molt de l'absolut menyspreu dels poders públics espanyols i catalans en relació als drets humans", ha valorat l'advocat. Per altra banda, el lletrat considera que la decisió d'Estrasburg "marca una obligació a l'administració de reallotjar les famílies amb caràcter previ al desallotjament" i que això també constitueix un "antecedent importantíssim".

L'advocat també valora positivament que la intervenció d'Estrasburg ha suposat que les famílies afectades disposin ara de l'adjudicació d'un pis públic amb lloguer social.

La PAH ha convocat una roda de premsa demà dimecres davant del bloc per valorar la situació que s'obre després d'aquesta nova resolució d'Estrasburg.