La PAH demana a Estrasburg que mantingui aturat el desallotjament del bloc de Salt 6 mesos més

Benet Salellas considera que és el temps necessari per acabar la negociació amb Habitatge

L'advocat de la PAH de Girona, Benet Salellas, ha demanat al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg, a França, que mantingui la suspensió cautelar del desallotjament del bloc de Salt durant sis mesos.

D'aquesta manera, l'advocat considera que es podrà acabar amb èxit la negociació oberta amb la Generalitat per trobar un habitatge a les catorze famílies que viuen al bloc. El tribunal europeu ja ha rebut tota la documentació aportada per l'advocacia de l'Estat i també les al·legacions de l'advocat de la PAH.

Aquest dimarts acaba el termini que Estrasburg va donar per tornar-se a pronunciar sobre la situació del bloc.

Aquest 5 de novembre és la nova data que Estrasburg havia fixat per pronunciar-se sobre el futur del bloc ocupat per la PAH des del 22 de març a Salt. Aquest tribunal europeu havia suspès cautelarment el desallotjament -fixat inicialment pel 16 d'octubre pel jutjat d'instrucció número 3 de Girona- a l'espera de rebre informació per part de l'Estat i la Generalitat sobre quines opcions de reallotjament s'havien ofert a les catorze famílies que vivien al bloc. 

A través de l'advocacia de l'Estat, Estrasburg ja té un informe de 18 pàgines on s'argumenta quina és la posició de les administracions pel que fa al cas del bloc de Salt i on també s'adjunten informes sobre les gestions fetes per l'Oficina d'Habitatge de la Generalitat per reallotjar les famílies. Segons l'advocat de la PAH, Benet Salellas, Estrasburg volia conèixer què havien fet les administracions per garantir el dret a l'habitatge d'aquestes persones abans del 15 d'octubre (data en què el tribunal europeu va decidir aturar el desallotjament). "L'Estat aquí hauria d'haver respost que no s'ha adoptat cap mesura per garantir el reallotjament de les famílies", ha criticat Salellas, que reconeix que la Generalitat s'ha posat a treballar en el cas després del pronunciament d'Estrasburg.

El lletrat de la PAH va rebre dilluns a la tarda una notificació del tribunal d'Estrasburg on l'informava que tenia fins aquest dimarts a les 11 del matí per presentar les seves al·legacions. El despatx Salellas i Associats ja ha enviat aquest matí a les nou els seus escrits i, per això, l'advocat entén que el tribunal necessitarà revisar tota la documentació abans d'emetre un nou dictamen.

Els arguments de l'Estat

Segons ha explicat el lletrat de la PAH, en el document enviat per l'advocacia de l'Estat es justifica que la Sareb (el banc dolent) s'ha creat com a conseqüència dels "acord imposats per Europa pel rescat bancari". Per això, segons Salellas, l'advocat de l'Estat defensa davant del tribunal d'Estrasburg que cal que la Sareb recuperi l'immoble per tal de vendre'l i poder ajudar a eixugar el deute que tenen les entitats financeres a causa del gran estoc de pisos que acumulen. A més, l'advocat de l'Estat també alerta que darrera el cas de Salt poden venir altres ocupacions i que, per tant, es tracta d'una "qüestió d'interés nacional".

Per la seva banda, en les al·legacions presentades per la PAH es demana al tribunal que tingui en compte altres aspectes més enllà de la situació financera de la banca i de la necessitat de vendre actius. "No podem entendre que l'Estat pugui defensar que s'han de recuperar els immobles per mantenir-los buits", ha manifestat Salellas, que defensa davant d'Estrasburg que els pisos buits de la Sareb han de tenir "una funció social i que, per tant, algú els faci servir".

A banda d'això, l'advocat de la PAH també ha acusat la Generalitat d'enviar informes "incomplerts" sobre l'adjudicació de pisos de lloguer social a famílies que viuen al bloc. Segons Salellas, Habitatge de la Generalitat ha informat al tribunal que ja s'han adjudicat pisos a dues famílies quan això no és cert. Segons la PAH, només hi ha hagut sol·licitus d'habitatges de lloguer social però cap família ha anat encara a signar els tràmits definitius ni a recollir les claus. Aquest és un altre dels arguments que rebat en les seves al·legacions l'advocat de la PAH.