La UVic, la UdG i l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm creen la Càtedra AQUA

Està centrada en la naturalesa i el benestar

La Universitat de Vic, la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm (La Selva) han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per posar en marxa la nova Càtedra AQUA, que s'emmarca en el Campus d'Excel·lència Internacional e-MTA. Les línies d'actuació són el benestar social i la promoció de la salut; la comunicació, el patrimoni cultural i el territori; l'aigua, el medi ambient, l'eficiència energètica i la natura; i el turisme i el bosc.

A més, pretén ser un instrument per afavorir la col·laboració entre les entitats i empreses de la Selva i els investigadors de la UVic i la UdG. Inclourà activitats docents, de recerca aplicada i d'innovació o de divulgació científica. Aquesta acció conjunta s'emmarca en el Campus d'Excel·lència Internacional e-MTA, desenvolupat per la Universitat de Girona i la Universitat de les Illes Balears, i al qual s'hi ha adherit la UVic, com a via de foment de la cooperació interuniversitària i d'internacionalització de la docència i la recerca. La seu de la Càtedra serà el Centre d'Innovació AQUA de Sant Hilari i la direcció serà compartida per Míriam Torres - per part de la UVic- i Manel Poch -per part de la UdG-.

En l'acte de signatura del conveni, el vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la UdG, Joaquim Maria Puigvert, ha destacat el caràcter interuniversitari de la Càtedra, que "dóna coherència al sistema universitari català, perquè la col·laboració amb la UVic ens ajuda a gestionar millor els recursos". Puigvert ha assenyalat que la Càtedra és "una oportunitat per al territori i per al seu teixit sociocultural". De la seva banda, el rector de la UVic, Jordi Montaña, ha assenyalat que la Càtedra "ha de ser el punt d partida d'un camí que vinculi universitats, administracions i empreses per investigar, innovar i internacionalitzar-se".

De la seva banda, l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Albert Santaugini, ha expressat que "ens trobem davant d'un projecte engrescador que col·loca Sant Hilari, per primera vegada a la seva història, al mapa universitari" i ha recordat els vincles històries que uneixen el municipi amb les dues capitals. "La Càtedra no farà altra cosa que enfortir aquest lligam, des de la perspectiva del coneixement i la recerca, i ens farà més competitius en un àmbit en el qual som una referència", ha afegit Santaugini.

El Centre AQUA

El centre AQUA va obrir les portes a final del mes de juny i comptarà amb aules de formació, una àrea de coworking orientada a joves emprenedors, despatxos per a empreses i un espai per a la celebració de tot tipus d'activitats. A més, a la planta baixa hi ha l'exposició permanent de l'Espai Serrallonga -amb l'aigua com a element central-, una àrea per a exposicions temporals i un centre de visitants.

El complex, que ocupa una superfície de 2.000 metres quadrats, ha suposat una inversió d'uns 2,8 milions d'euros, finançats a través de fons FEDER de la Unió Europea i amb aportacions del govern espanyol, a través de Turespaña, la Generalitat i els ajuntaments integrats en l'associació turística Boscos de Bruixes i Bandolers.