Estrasburg prorroga la suspensió del desallotjament del bloc de Salt fins al 5 de novembre

La Generalitat donarà dimecres les claus dels nous habitatges de lloguer social a quatre famílies

El Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg, ha decidit prorrogar la suspensió del desallotjament del bloc ocupat per la PAH a Salt fins, com a mínim, el 5 de novembre. El tribunal s'havia de pronunciar sobre el desallotjament aquest dimarts 29 però ha decidit allargar el procés fins a la setmana vinent. D'altra banda, el secretari d'Habitatge, Carles Sala, ha signat aquest dilluns les primeres resolucions d'adjudicació d'habitatges per a les famílies del bloc.

La Generalitat citarà les primeres quatre famílies dimecres per entregar-los les claus dels nous pisos. La PAH valorarà en assemblea si les famílies fan el pas ja que reclama una solució global al problema de l'habitatge. El Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg, a França, ha decidit prorrogar la suspensió del desallotjament del bloc ocupat per la PAH a Salt fa més de mig any. El tribunal es va pronunciar per primera vegada sobre el bloc el passat 16 d'octubre, el mateix dia que el jutge d'instrucció número 3 havia ordenat el desallotjament del bloc. 

En aquella resolució, el tribunal donava temps al govern espanyol fins al 24 d'octubre per enviar tota la documentació per acreditar què havia fet fins ara l'administració per no vulnerar els drets humans reconeguts internacionalment, com el dret a l'habitatge o la protecció de la infància. La següent data fixada per aquest tribunal europeu arribava demà. El dia 29 el tribunal s'havia de pronunciar sobre el desallotjament del bloc.

Hores abans de complir-se aquest termini, el tribunal ha emès una resolució on comunica que el president de la secció ha decidit posposar el desallotjament fins al 5 de novembre. La decisió data del 23 d'octubre però no ha estat fins aquest dilluns que l'advocat de la PAH, Benet Salellas, n'ha rebut confirmació oficial via fax. El tribunal d'Estrasburg es limita a anunciar la nova data però no dóna més detalls del perquè de la decisió. Ara caldrà esperar fins a aquesta nova data per conèixer la resolució del tribunal sobre si fa o no desallotjar el bloc.

La valoració de la PAH

La portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, ha valorat la decisió del tribunal com un "gest de prudència" perquè creu que deu necessitar més temps per analitzar la informació que l'Advocacia de l'Estat li ha fet arribar. Afuera ha reclamat que també tenen responsabilitats en el procés el banc dolent, la Sareb, i Banc Mare Nostrum (abans propietària del pis) i ha criticat que les administracions s'hagin posat a buscar solucions després de la resolució del tribunal d'Estrasburg.

"La Generalitat i l'Ajuntament no havien fet res fins al moment, no havien reaccionat ni havien buscat solucions i ara es troben que amb quatre dies volen fer veure que fan una cosa que no fan", ha manifestat Afuera, que assegura que la intenció de les administracions és "desactivar" el bloc Salt. "Les famílies del bloc de Salt no volen passar per davant de ningú, sinó que demanem que es canviïn les polítiques d'habitatge i les lleis", manté la líder del moviment a Girona. 

Nous pisos per a les famílies

Paral·lelament al procés judicial, la secretaria d'Habitatge està fent passos per aconseguir reallotjar les famílies del bloc. Fonts de la secretaria han explicat que el secretari d'Habitatge, Carles Sala, ha signat aquest matí les primeres quatre resolucions per atorgar pisos de lloguer social a famílies del bloc. Com que dimarts és festiu a Salt i Girona, la Generalitat esperarà fins dimecres per citar telefònicament les famílies beneficiàries dels pisos per acabar de signar tota la documentació i entregar-los les claus.

Segons han explicat les mateixes fonts, es tracta de pisos situats al mateix municipi de Salt i els contractes de lloguer són de dos anys prorrogables. Es tracta d'habitatges que s'han aconseguit a través de la Mesa d'emergència, que gestiona els casos més urgents i que, habitualment, té una borsa d'uns 150 pisos. A l'hora de fixar el preu, es té en compte els ingressos de cada família però habitualment els lloguers van dels 50 als 88 euros mensuals.

La PAH vol més informació dels pisos

La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha avançat que les famílies no aniran a signar les adjudicacions dels pisos si abans no es convoca una reunió on s'expliqui a tothom els detalls del procés, les característiques dels pisos i les solucions "de caràcter general" que la Generalitat està buscant al problema de l'habitatge.

"Volem escoltar les opcions que tenen directament i després ens reunirem per prendre una decisió de manera col·lectiva", ha avançat Afuera, que critica que la Generalitat tingui la intenció de convocar les famílies una a una i via telefònica. "Demanem a la Generalitat que deixi d'atabalar les famílies, que moltes venen de patir diversos desnonaments, i actuï amb responsabilitat convocant una reunió i explicant què han estat treballant aquests darrers dies", ha declarat.