Presó sense fiança per a l'home que va matar-ne un altre a trets en el cementiri de Figueres

El detingut ha al·legat no recordar res i només ha respost a les preguntes del seu advocat

El jutjat d'instrucció número 1 de Figueres ha enviat a presó sense fiança Juan Fernández Cortés, l'home que divendres passat va matar-ne un altre a trets durant una baralla al cementiri de Figueres entre dos clans d'ètnia gitana. El detingut, que només ha contestat les preguntes del seu advocat, ha assegurat no recordar res tot i que durant la reconstrucció dels fets de divendres va admetre ser l'autor dels fets.

El seu advocat, Joaquim Bech de Careda, ha assenyalat que té "severs" problemes de drogodependència. Se l'imputen els delictes d'assassinat i tinença il·lícita d'armes i té antecedents penals. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions de possibles coautors del crim. La declaració de Juan Fernández Cortés ha estat breu ja que només ha contestat les preguntes del seu advocat, Joaquim Bech de Careda. El detingut ha respost les preguntes personals i quan se li ha preguntat pels detalls dels fets i els motius que el van portar a cometre l'assassinat ha al·legat "pràcticament" no recordar res, tot i que durant la reconstrucció policial que es va fer divendres va admetre ser-ne l'autor. A més, segons el seu lletrat, el detingut pateix "problemes severs de drogodependència".

Sobre aquesta qüestió, l'advocat de la família de la víctima, que s'ha personat com a acusació particular, Benet Salellas, ha matisat que el detingut en el moment dels fets no estava sota els efectes de la droga ni l'abstinència, tal com es va poder constatar durant la seva detenció. El lletrat també ha insistit que l'atac es va produir de forma premeditada i "sense possibililitat de defensió" per part de la víctima i ha apuntat que ja hi havia hagut enfrontaments previs entre els dos clans però que les causes dels fets de l'1 de novembre no estan clares.

El detingut va disparar quatre de les deu bales

Durant la disputa al cementiri, es van disparar un total de deu bales, que van impactar al cos de la víctima. Segons testimonis presencials, el detingut va disparar almenys quatre trets. La investigació segueix oberta i no es descarten noves detencions. "Entenc que la policia està buscant persones que podria tenir identificades en aquests moments i que són coautors perquè estaven al lloc dels fets i la seva mera presència podria suposar una participació en l'assassinat", ha explicat Benet Salellas.

Tant l'acusació particular com el fiscal demanen la imputació del detingut pel delicte d'assassinat amb traïdoria i tinença il·lícita d'armes.

Amb antecedents penals

Durant la detenció, s'ha sabut que Juan Fernández Cortés tenia antecedents penals i que pesava sobre ell una sentència ferma d'un delicte que va cometre a Alacant. Ara que se l'ha enviat a presó sense fiança, començarà a complir aquesta condemna. Per motius de seguretat, no s'ha informat del centre penitenciari que ingressarà, ja que el jutge ha tingut en compte el perill de represàlies entre els membres dels dos clans enfrontats a causa de la tensió que actualment hi ha.

Els fets van passar divendres passat pels volts de les dotze del migdia, quan membres els dos clans van visitar el cementiri durant la celebració del dia de Tots Sants. Els dispars van tenir lloc en el transcurs d'una baralla entre dues famílies d'ètnia gitana, una procedent de França i l'altra de la mateixa capital de l'Alt Empordà. La disputa va començar a dins del cementiri però els trets es van fer a l'exterior, provocant la mort de la víctima, d'origen francès.

Es dóna el cas que a l'interior del cementiri hi havia un acte institucional en record als caiguts i represaliats durant la Guerra Civil amb l'assistència del conseller de Territori, Santi Vila, el cap dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, entre d'altres autoritats, que van presenciar la tensió que es va viure.

L'autor dels trets - d'uns 30 anys també- va ser detingut pocs minuts després dels fets, en el mateix lloc per agents del cos de la Guàrdia Urbana de Figueres. Posteriorment, també es van detenir dues persones més, familiars de l'homicida. Concetament, van detenir un home per conducció temerària i una dona per un delicte de tinença il·lícita d'arma de foc. Tots dos van comparèixer davant del jutjat d'instrucció número 1 de Figueres dissabte passat i van quedar en llibertat amb càrrecs.

Per tal de garantir la seguretat a Figueres i molt especialment al barri gitano de Sant Joan, es van reforçar els efectius policials a les entrades i sortides de la ciutat. El Departament d'Interior va decidir ampliar com a mínim fins aquest dimarts el dispositiu de vigilància que també s'ha fet paral·lelament al municipi de Roses, segons ha confirmat la seva alcaldessa, Montserrat Mindant. El motiu, segons Mindant, és que les dues famílies enfrontades tenen parada al mercat que es fa els diumenges.

Tot i que la investigació segueix oberta, la hipòtesi que pren més força és la d'una disputa entre els dos clans d'ètnia gitana per un afer sentimental. Segons fonts properes a la família Cortés, la dona del germà de l'homicida va iniciar una relació amb el germà de la víctima. Aquí van començar els recels entre els dos clans i semblaria que el detonant final de la disputa hauria estat la custòdia del fill. Cal recordar, que dissabte un grup de familiars de la víctima van irrompre en el domicili del germà de l'assassí a Santa Llogaia d'Àlguema per fer-hi destrosses. En el moment dels fets a la casa no hi havia ningú.