El Cap de Creus, a l’Alt Empordà, afrontarà en les pròximes hores un risc molt alt d’incendi a causa de l’entrada de tramuntana forta, segons ha informat el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. El sector es troba en nivell 3 del pla Alfa i es mantindrà sota vigilància reforçada tot i que, segons el cap de la regió d’emergències de les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, la zona “té més punts d’aigua i amb els efectius de la regió d’emergències de Girona n’hi ha prou” per fer front a una eventual emergència.
Amb tot, el gruix de la situació crítica se centra a les Terres de l’Ebre, on fins a set municipis del Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp (Benifallet, el Perelló, l’Ametlla de Mar, Tivenys, Tortosa, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) es troben en nivell 4 del pla Alfa, el màxim nivell d’alerta, per l’arribada del mestral, que pot deixar ratxes de fins a 120 km/h.
“Tenim per davant un episodi de vent de mestral i tramuntana que ens farà estar alerta i redistribuir efectius”, ha dit Expósito, que ha explicat que, gràcies al juliol més plujós del normal, bona part del territori català presenta un perill baix d’incendi. Això ha permès una redistribució de recursos, entre els quals tres unitats addicionals de Bombers a Ascó, l’Ametlla de Mar i el 112 de Reus, i dos helicòpters d’extinció.
Segons Expósito, “la zona de l’Ebre és molt més extensa, amb menys punts d’aigua i cal aquesta acumulació de recursos per tenir una resposta més ràpida i eficient en cas d’incendi”. També ha destacat que aquesta redistribució de mitjans no és habitual al juliol i que només es fa possible per les precipitacions generals d’aquest estiu. “Normalment això passa cap a mitjans d’agost, quan les tempestes remullen la Catalunya Central, el nord de Lleida o Girona”, ha indicat.
La situació de risc extrem o alt d’incendi podria mantenir-se fins dimarts o dimecres, tot i que la previsió és que el mestral afluixi a partir de dilluns, segons Expósito. El cap d’emergències ha advertit, però, que “els canvis sobtats de direcció del vent no agraden gaire” als operatius, i que prefereixen vents més constants en una sola direcció per facilitar les tasques d’extinció.