El Govern de la Generalitat ha aprovat un paquet de mesures urgents per prevenir incendis forestals i restaurar els danys causats pels últims focs a Lleida i a les Terres de l’Ebre, amb una dotació de 10 milions d’euros provinents del fons de contingència. Entre les actuacions previstes, destaca la creació d’una nova unitat estratègica del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) al sud de la demarcació de Girona, juntament amb d’altres a la Segarra i les Terres de l’Ebre. Aquest reforç implicarà la incorporació de 36 nous efectius, incloent-hi tècnics i operadors de ràdio.
També es redactaran el Pla de prevenció d’incendis del Parc Natural dels Ports i el de la Reserva Natural de Mas de Melons, que estaran enllestits entre finals del 2025 i el primer trimestre del 2026. A més, es preveu actuar sobre 1.000 hectàrees per crear paisatge de mosaic i reduir el risc de propagació del foc entre masses forestals.
En aquest context, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha avançat que es treballarà en àrees del Baix Empordà i el Baix Ebre, tot i que encara no s’han concretat les zones exactes. L’objectiu és fomentar l’activitat ramadera i agrícola com a mesura de prevenció. Aquest tipus d’intervenció implicarà la gestió forestal i la tala d’arbres per frenar possibles incendis de sisena generació, cada cop més freqüents a causa del canvi climàtic i la densificació forestal.
El paquet aprovat inclou l’adquisició de nous mitjans tècnics, com ara quatre camions polivalents amb braç desbrossador, vuit vehicles tot terreny amb quid d’aigua, quatre robots desbrossadors, dues biotrituradores i dos tractors forestals, per millorar la capacitat operativa del dispositiu.
El Govern també vol impulsar la tramitació del Pla General de Política Forestal 2026-2036, que definirà els Punts estratègics de gestió (PEG) i les Zones de foment de gestió (ZFG). Els Bombers de la Generalitat hi tindran un paper rellevant en la definició de les estratègies de prevenció.
Pel que fa a la biodiversitat, es recuperarà i es mantindrà una superfície de 1.000 hectàrees d’hàbitats d’espais oberts abans del juny de 2026. El projecte es farà de manera conjunta entre els departaments de Territori, Agricultura i Interior. S’hi afegeix un projecte pilot de manteniment de camins ramaders i de foment de la transhumància, per integrar la ramaderia en la gestió del paisatge.
D’altra banda, s’han aprovat també mesures de suport econòmic i logístic, com ara la tramitació urgent dels ajuts per a les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) amb una dotació de dos milions d’euros, i la incorporació d’una unitat mòbil de comunicacions amb connectivitat satel·lital per donar cobertura en emergències.
El Consell Executiu ha acordat ampliar fins a 28 milions d’euros la convocatòria de millora d’infraestructures viàries rurals, amb l’objectiu de garantir la cohesió territorial i la resposta en cas d’emergència. Així mateix, es preveu una línia oberta de crèdit de 50 milions d’euros a través de l’Institut Català de Finances per fer front a situacions d’urgència.