Girona aprova per unanimitat la multa de 258.000 euros a l'empresa que recull les escombraries

Salellas assegura que més enllà de les sancions treballen per implantar "més canvis"

El ple de Girona ha aprovat per unanimitat imposar la multa de més de 258.000 euros a l’empresa de neteja viària i recollida d’escombraries per incompliments del contracte. Tot i votar-hi a favor, però, l’oposició ha reclamat més fermesa al govern, criticant que la ciutat està “bruta i deixada”. Els socialistes han qualificat la sanció de “pedaç” i han dit que cal “supervisió, reacció i lideratge polític” amb les deixalles.

Per la seva banda, Vox ha arribat a parlar de rescindir el contracte. L’alcalde, Lluc Salellas, ha assegurat que el relat de l’oposició “en cap cas és la realitat”, perquè “no és veritat que amb multes puntuals se solucioni tot”, sinó que ja s’han implantat canvis per millorar el servei i es treballa per fer-ne de nous.

La sanció que s’ha aprovat al ple és la segona que el consistori interposa a la UTE Sanejament Girona (que té com a nom comercial Girona+Neta). La primera, que es va aplicar l’any passat, pujava a 16.160,19 euros. Aquesta segona, però, té un import molt més elevat. En concret, puja a 258.722,97 euros.

El global se subdivideix en dos conceptes. Per una banda, la demora en el termini d’implantació del contracte (en aquest cas, la sanció és de 43.200,45 euros). I per l’altra banda, l’incompliment de diverses obligacions derivades del contracte; en aquest cas, qualificades com a greus o bé molt greus.

Dins aquest paquet, que puja a 215.522,52 euros de multa, s’hi troben incompliments amb la neteja amb aigua a pressió, amb la recollida de deixalles, amb el sistema de seguiment de la flota de vehicles —carretons sense GPS— i el mal funcionament de la plataforma de gestió o l’aplicació mòbil.

El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, ha subratllat que la sanció s’imposa arran de l’obligació que té el consistori “de penalitzar aquells serveis que no s’han prestat de manera adequada o correcta”. “En som responsables i ho seguirem fent”, ha subratllat.

La interposició de la multa ha tirat endavant per unanimitat, amb els vots que sumen l’equip de govern, el PSC i Vox (el regidor del PP no era al ple per motius de salut). Tot i avalar la multa, però, els grups de l’oposició han reclamat més fermesa a Guanyem, JxCat i ERC amb les deixalles.

“Bruta, deixada i abandonada”

La regidora socialista Carla Aguilera ha dit que és “del tot necessari imposar penalitats” a la concessionària. Però també ha dit que aquesta multa “evidencia que el servei de neteja i recollida d’escombraries no funciona”. “La ciutat està bruta, deixada i abandonada, i aquesta situació sostinguda en el temps és cada vegada més greu”, ha subratllat Aguilera, dient que en alguns punts de la ciutat les deixalles fora dels contenidors ja s’han “començat a convertir en un problema de salut pública i d’insalubritat”.

“Avui tenim un contracte que no funciona, una empresa que incompleix i un govern que no és capaç de gestionar; cal anar molt més enllà de sancions que són un pedaç”, ha afirmat la regidora del PSC. “Falta supervisió, reacció i lideratge polític, perquè no és acceptable arribar a aquesta situació d’insalubritat i que l’equip de govern es limiti a posar multes”, ha subratllat Aguilera.

Per la seva banda, el regidor de Vox ha parlat fins i tot de rescindir el contracte. “Creiem que els contractes s’han de complir, i sinó rescindir o penalitzar”, ha subratllat Francisco Javier Domínguez. El regidor d’ultradreta també ha acusat el govern de fer veure que “no tinguin cap culpa”, escudant-se amb “l’incivisme dels ciutadans i els incompliments de l’empresa” amb les deixalles i ha acusat Guanyem, JxCat i ERC de ser “els responsables que la ciutat estigui com està”.

“No és veritat”

La regidora de Contractació i Patrimoni, Maria Àngels Planas, ha respost al regidor de Vox que abans d’anar “directament” a una rescissió de contracte, el primer pas és imposar penalitats. I l’alcalde, Lluc Salellas, ha pres la paraula per subratllar que des del govern s’ha fet “autocrítica” amb les deixalles i que el relat que ha venut l’oposició “no s’assembla a la realitat”.

“No és veritat que ho solucionem tot amb multes puntuals o que només establim penalitats”, ha posat en relleu Salellas, recordant que ja s’han fet canvis amb la recollida de residus (per exemple, amb el porta a porta o el que s’ha engegat avui mateix, ampliant els dies de recollida d’orgànica i tornant als contenidors verds per al vidre). L’alcalde de Girona també ha posat en relleu que l’ajuntament treballa per tirar endavant una nova modificació del contracte –que es vol fer aprovar en breu– perquè la recollida de deixalles els “preocupa”.

Moció per a la Devesa

El ple d’aquest juliol també ha desestimat una moció presentada pel PSC i que se centrava en la Devesa. El text, entre d’altres, reclamava executar les inversions pendents al parc, regular-ne l’autorització d’activitats o actualitzar el pla de gestió dels plàtans (precisament, ara que fa pocs dies un dels arbres va caure).

La regidora socialista Bea Esporrín ha criticat que, amb la Devesa, “allò més greu no és la inacció sinó la invisibilització”. “Tenim la sensació que la Devesa no és una prioritat, perquè l’única inversió destacable és que se’n renovarà la il·luminació, però això ja ve de l’anterior mandat”, ha dit. “El deteriorament silenciós del parc no és acceptable”, ha conclòs.

El PSC, però, només ha rebut el suport del regidor de Vox. Perquè l’equip de govern ha votat en contra de la moció, i el text s’ha desestimat. El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, ha recordat que fa més d’un any que es va crear una taula de coordinació interna i un grup de treball a l’Ajuntament –on els socialistes hi tenen presència– per definir accions per a la millora del parc.

Cos ha explicat que ja s’ha elaborat un pla d’actuacions, que es presentarà en breu a les entitats, i que inclou mesures com “la millora del mobiliari urbà, la gestió de l’arbrat, les activitats de petit format o la divulgació d’espais emblemàtics com el jardí botànic”. I aquí, el regidor ha criticat obertament al PSC que, tot i haver-ne parlat amb el govern i haver dit que hi presentarien propostes, en comptes d’això hagin decidit portar la moció al ple. “No és de rebut fer-ho quan hi ha aquest espai de diàleg”, ha subratllat.

Per la seva banda, l’alcalde també ha pres la paraula per criticar que la moció dels socialistessalta i esberla” la taula de treball interna per a la Devesa. Perquè precisament, a principis de juny, durant una de les reunions de coordinació, el PSC va fer saber al govern que enviaria propostes per incloure’s al pla d’actuacions per a la Devesa. “Per tant, aquesta moció és oportunista”, ha subratllat Lluc Salellas, dient als socialistes que “si volen treballar, facin arribar les propostes a la taula de treball”.

Defensa del valencià

Per últim, el ple de Girona també ha aprovat una moció –en aquest cas, presentada pel govern– que denuncia “l’atac al valencià” dut a terme per l’Ajuntament d’Alacant, que amb els vots de PP i Vox ha aprovat una declaració institucional per demanar a les Corts Valencianes que la ciutat sigui considerada castellanoparlant. La moció ha rebut el suport del PSC i ha sumat tan sols un vot en contra: el del regidor de Vox.