Detecten àcid cianúric a l'aigua de l'aixeta a Bonmatí i Salut en desaconsella el consum

L'Ajuntament subministra aigua potable amb camió cisterna

Salut Pública recomana no consumir aigua de l’aixeta als veïns de Bonmatí (Selva) per la presència d’àcid cianúric. L’alcaldessa de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Elena Ribas, ha detallat que dimecres passat van veure que l’aigua sortia “groguenca” a tres carrers de Bonmatí. Després de fer les comprovacions, no van detectar problemes al pou que abasteix la zona, però sí que sortia tèrbola a les cases.

L’Ajuntament es va posar en contacte amb Salut, amb el Dipsalut (organisme autònom de la Diputació) i amb l’ACA, per esbrinar-ne l’origen. Les primeres analítiques han detectat la presència d’aquest compost químic i n’han restringit l’ús “de manera preventiva”. L’Ajuntament ha instal·lat un camió cisterna que subministra aigua als afectats.

Després de detectar la presència del component químic, l’Ajuntament va convocar els veïns a una reuniódivendres a la tarda per comunicar-los que, seguint les recomanacions de Salut Pública, “per prevenció no es pot cuinar ni beure aigua potable fins a tenir els resultats de les analítiques”. Les restriccions abasten Bonmatí, mentre que els veïns de Sant Julià del Llor poden consumir aigua de la xarxa pública amb normalitat.

L’alcaldessa remarca que l’Ajuntament ha agafat mostres d’aigua i ha contractat una empresa homologada per fer analítiques més específiques, però trigaran uns quinze dies a tenir els resultats. En paral·lel, Salut Pública també està analitzant mostres per determinar el nivell d’àcid cianúric de l’aigua i establir quan és plenament segur tornar a consumir aigua de l’aixeta.

Mentrestant, l’Ajuntament ha instal·lat un camió cisterna per abastir d’aigua potable els veïns afectats, sobretot els dels carrers on van detectar que l’aigua sortia tèrbola. La cuba serà cada dia, en franja de matí i de tarda, davant la nau de l’Ajuntament i els veïns s’hi poden acostar a carregar ampolles. A partir de demà, serà de les 7.30 a les 11.30 hores del matí i de quatre a vuit de la tarda. A més, el consistori ha habilitat un servei per fer arribar aigua a domicili a les persones que viuen soles, amb mobilitat reduïda o en situació de vulnerabilitat.

“L’àcid cianúric és un component químic que no hauria de ser al pou i s’acostuma a fer servir com a estabilitzador del clor en piscines”, ha detallat l’alcaldessa que assenyala que, més enllà de determinar el possible nivell de toxicitat i quan l’aigua torna a ser apta per al consum, també esperen poder esclarir com ha arribat a la xarxa pública.