La reforma del passeig de Platja d'Aro costarà més de 14 MEUR i estarà feta el 2030

L'alcalde confia que el tram nord tingui projecte l'estiu que ve

La reforma i l’allargament del passeig marítim de Platja d’Aro (Baix Empordà) costarà més de 14 milions d’euros (MEUR) i l’ajuntament vol que l’obra estigui enllestida el 2030. Dels tres trams en què s’ha subdividit la primera línia de mar -que s’estén al llarg de més de 2 quilòmetres- aquesta tardor l’Estat ja començarà a actuar entre el Port d’Aro i el Ridaura. Aquí, el passeig s’allargarà amb un camí de sauló.

Pel que fa al tram nord, que és el més extens i va des de la nova passera del Ridaura fins a Cavall Bernat, l’ajuntament vol tenir-ne aprovat el projecte l’estiu de l’any que ve (un cop ja s’ha fet el concurs d’idees). L’alcalde, Maurici Jiménez, entén que “com a mínim” l’Estat ha d’assumir el 50% de l’obra, que puja a 9,75 MEUR.

La reforma i l’allargament del passeig marítim de Platja d’Aro s’ha subdividit en tres projectes diferents. El que està més avançat és el que correspon al tram sud. Aquí, entre el Port d’Aro i l’avinguda Verona Terol -just abans de nova passera sobre el Ridaura- el passeig es perllongarà amb criteris naturalitzats (a diferència de la resta, que serà més urbà).

Estarà format per un camí de sauló, amb dunes que el separaran de la zona de la platja. Entre el camí i la pineda dels enamorats, s’hi faran zones amb vegetació -on s’hi plantaran arbres- i s’hi instal·laran bancs. En aquest cas, l’obra l’executarà l’Estat. El projecte té un pressupost d’uns 800.000 euros, els treballs començaran aquesta tardor i s’allargaran cinc mesos.

“Costes ja ha escollit l’empresa que executarà les obres, i la previsió és que s’iniciïn entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre; per tant, per a la temporada d’estiu de l’any que ve, aquest tram més naturalitzat ja ha d’estar acabat”, concreta l’alcalde, Maurici Jiménez.

El nou tram sud del passeig es connectarà amb l’actual a través d’una nova passera metàl·lica sobre el Ridaura. El paviment serà de formigó, tindrà 72 metres de llargada i 3 i mig d’amplada (perquè hi passin vianants i, puntualment, vehicles d’emergència). La passera costarà 3 MEUR, que inicialment assumeix l’Ajuntament després que l’Estat en redactés el projecte i l’obra es dilatés en el temps per divergències administratives amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Per desencallar-ho, el consistori va decidir assumir els treballs. Maurici Jiménez explica que els diners per fer la passera ja s’han inclòs al pressupost per a aquest 2025, i que la intenció és que l’Estat -en el moment en què hi hagi pressupostos- els permeti “recuperar aquesta inversió a través d’una subvenció”. La intenció és que les obres s’engeguin aquest hivern i que la nova passera ja estigui a punt per a la temporada del 2027 (perquè el termini dels treballs és d’uns nou mesos, però s’ha de tenir en compte el parèntesi de l’estiu).

Més de 10 MEUR

Dels tres trams que tindrà el nou passeig de Platja d’Aro, el més extens és el del nord. De fet, abraça tota la façana urbana (des del passeig Ridaura fins a Cavall Bernat). D’aquí ja se n’ha enllestit el concurs d’idees, que marca les directrius que haurà de recollir el projecte constructiu.

En aquest cas, el nou passeig tindrà diferents seccions d’entre 13 i 20 metres, i els comerços i terrasses de restauració -separades de la façana dels edificis- com a màxim n’ocuparan la meitat de la superfície. A més, el passeig guanyarà amplada amb plataformes de fusta per damunt la sorra de la platja i, segons precisa Jiménez, l’arbrat que hi haurà “multiplicarà per tres” l’actual.

L’espai per a vianants tindrà zones enjardinades, jocs infantils i àrees amb lavabos i vestidors. La reforma no tan sols canviarà tot el paviment actual, sinó que també reposarà les xarxes de serveis. Inicialment, es calcula que totes les obres costaran 9,75 MEUR.

L’alcalde de Platja d’Aro explica que no es tracta tan sols “de canviar la part estètica del passeig” sinó també totes les infraestructures que hi passen per sota (com la xarxa de pluvials). “Per tant, no és tan sols treure un paviment per posar-ne un altre; a més, s’ha de tenir en compte que hi haurà mig quilòmetre en què el passeig es tirarà enrere per prevenir futures llevantades i es reforçarà amb rocalla”, precisa Maurici Jiménez (a imatge del què ja es va fer al tram afectat pel temporal Gloria).

L’alcalde calcula que, en global, un cop comencin els treballs, tota l’obra s’allargarà dues temporades. Ara, la següent fita que es marca el consistori és tenir-ne aprovat el projecte constructiu a principis d’estiu de l’any que ve (pels volts de Sant Joan). I en paral·lel, concretar també com es finançarà l’obra, amb l’objectiu de tancar una proposta entre finals del 2026 i principis del 2027, que permeti engegar l’obra perquè la reforma del passeig sigui realitat l’any 2030.

“El cavall de batalla”

Maurici Jiménez admet que, de fet, el finançament serà “el cavall de batalla”. “El projecte executiu ens marcarà el cost real de les obres; però la nostra voluntat és que, com a mínim, l’Estat n’assumeixi el 50%”, subratlla l’alcalde de Platja d’Aro. “La nostra prioritat, un cop tinguem el projecte damunt la taula, serà lligar el finançament amb la brevetat més gran possible”, hi afegeix.

El concurs d’idees i la redacció del projecte de reforma del tram nord del passeig costaran 653.250 euros. D’aquest global, el consistori ja ha rebut una subvenció de 150.000 euros de l’Estat.

Jiménez admet que la negociació política pel finançament també marcarà el temps d’execució dels treballs. “Però en tot cas, la voluntat de l’Ajuntament és ser-hi i començar les obres perquè, un cop s’engeguin, ja no s’aturin fins a completar la reforma”, subratlla l’alcalde.

La sentència, a finals d’any

Sobre la primera línia de mar, l’alcalde també s’ha referit a la situació que viuen els més de 850 propietaris afectats per la Llei de Costes, i que reclamen a l’Estat que exclogui els seus pisos de la zona de domini públic per recuperar la potestat de poder-los vendre i inscriure’ls al registre. Maurici Jiménez recorda que, en paral·lel a l’ofensiva que han engegat els privats, l’Ajuntament va interposar un contenciós per aquest afer davant l’Audiència Nacional, que encara està pendent de sentència.

“Fa cosa d’un mes i mig vaig preocupar-me’n i vaig trucar a l’Audiència Nacional; i em van dir que a finals d’aquest any o a principis del vinent hauríem de tenir la resolució”, ha concretat l’alcalde de Platja d’Aro. En paral·lel a la via judicial, Jiménez també explica que hi ha la política. I aquí, recorda que se segueix insistint al Ministeri perquè enretiri la línia que marca el domini públic (i que actualment afecta les finques).

L’alcalde admet que l’actual situació ha deixat “en els llimbs” molts propietaris, i que les compravendes es fan a través d’un contracte privat que no s’inscriu al Registre de la Propietat. “Per tant, quan s’hi vulgui posar ordre la feina serà imponent i complexa; perquè gairebé haurem de fer un porta a porta per saber de qui és cada propietat”, conclou.