La UdL i la UdG creen una càtedra en escacs, educació i desenvolupament cognitiu

Vol posar de relleu la utilitat d'aquest joc en la salut

La Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Girona (UdG) posaran en marxa una càtedra en escacs, educació i desenvolupament cognitiu, segona s'ha donat a conèixer aquest dimecres durant el Consell de govern de la universitat lleidatana, que hi ha donat llum verda.

La nova càtedra universitat-empresa, que estarà dirigida per Àngel Blanc (UdL) i Josep Callis (UdG), pretén posar de relleu la utilitat del joc dels escacs no només en l'àmbit lúdic, sinó també en el de l'educació i la salut. Actualment, 23 escoles del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Segarra, ja participen en un programa de formació per a mestres en la tècnica i les estratègies del joc dels escacs i la seva aplicació didàctica.

A més de promoure la recerca en aquest tema, la càtedra vol facilitar la introducció dels escacs en les escoles a partir fonamentalment de dos vies. Una, l'assessorament als centres educatius i l'administració sobre aprenentatges en didàctiques actives, lúdiques i manipulatives a l'educació infantil, primària i secundaria, centrades en l'ús dels jocs en l'ensenyament-aprenentatge i, l'altra, la formació de mestres en didàctica i desplegament curricular dels escacs.


En aquest sentit, 23 escoles del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Segarra, ja participen en un programa de formació per a mestres en la tècnica i les estratègies del joc dels escacs i la seva aplicació didàctica. La càtedra compta amb el suport de la Federació Catalana d'Escacs i del Departament d'Ensenyament. 

La UdL impartirà una nova doble titulació

D'altra banda, el Consell de govern de la UdL ha donat llum verda la doble titulació de màster en Enginyeria Informàtica i Ciències de la Computació que, a partir del curs vinent, oferirà l'Escola Superior Politècnica (EPS) de la UdL amb l'Institut Teknologi Bandung (ITB) d'Indonèsia.

El conveni signat entre ambdós centres preveu que tant l'EPS com l'ITB rebin dos estudiants, i n'enviïn dos més, a cursar estudis durant dos semestres. El màster, de dos anys de durada, serà impartit en anglès. Amb aquesta, ja són dos els dobles títols internacionals que s'impartiran a l'EPS, l'altre és la  doble titulació en Arquitectura Tècnica i Civil Engineering, amb la VIA University College de Dinamarca, que s'ofereix aquest curs.

Segons la direcció de l'EPS, el doble màster "és un primer pas i obrir una porta d'accés per la UdL al mercat asiàtic que, hores d'ara, s'erigeix com a principal mercat mundial en l'àmbit de les TIC".

El Consell de govern també ha aprovat per 24 vots a favor, 6 en contra i 7 en blanc una nova convocatòria de Beques d'Introducció a la Recerca per a l'estudiantat d'últim curs de graus, diplomatures, enginyeries, llicenciatures i màster amb l'objectiu de "donar suport als estudiants que volen iniciar-se en tasques de recerca en els diferents grups de la UdL i, alhora, contribuir econòmicament en la matricula de màsters, tant als que estan matriculats aquest curs, com als que ho puguin fer el curs següent", segons ha explicat la vicerectora d'Estudiantat, Postgrau i Formació Contínua, Neus Vila.

La convocatòria d'enguany ha augmentat de 25 a 40 les ajudes: 20 per a estudiantat de grau i 20 per al de màster, amb una quantitat màxima global a adjudicar de 70.480 euros. La UdL va posar en marxa aquestes beques l'any 2009, amb el patrocini del Consell Social.  

Finalment, el Consell de govern de la Universitat de Lleida ha aprovat un conveni d'intercanvi d'estudiants amb la Universitat japonesa d'Hokkaido.