Roses invertirà mig milió d'euros en excavar el fossat de la Ciutadella

Es recuperarà la profunditat original d'aquest tram de 17.610 metres quadrats

La Junta de Govern Local a l'Ajuntament de Roses (Alt Empordà) ha aprovat definitivament el projecte de buidatge de terres dels fossats situats a l’entorn de la Porta de Terra de la Ciutadella, entre els fossats de Sant Andreu i Sant Joan. Una actuació que té per objectiu la recuperació visual i volumètrica dels murs de la Ciutadella i la posada en valor del conjunt monumental a l’entorn de la Porta de Terra.

El projecte està dotat amb un pressupost de 555.000 euros i rebaixarà el nivell de terres acumulades amb el pas de temps, en una superfície total de 17.610 metres quadrats dels fossats que transcorren entre els baluards de Sant Andreu i Sant Jordi d’una banda i, prosseguint la muralla, entre aquest i el baluard de Sant Joan. L’àrea d’actuació és un dels espais del recinte de la Ciutadella on millor es pot apreciar la grandiositat de la construcció renaixentista, l’entramat de la Porta de Terra i les seves defenses exteriors i interiors. El projecte contempla també la recuperació del canal de drenatge del S.XVII.

Amb l’aprovació definitiva, el consistori podrà ara licitar els treballs per al moviment i extracció de terres, que comptaran en tot moment amb supervisió arqueològica durant la seva execució per detectar possibles restes o jaciments de valor que es puguin trobar en l’àrea d’actuació.

Consolidació de la Porta de Terra

Aquest projecte de recuperació dels fossats se suma a l’aprovat recentment per a la consolidació de la Porta de Terra, que inclou les intervencions per dotar de l’estabilitat necessària aquest conjunt, així com la instal·lació d’una passera que donarà continuïtat al passeig de ronda que envolta la Ciutadella, actualment interromput en aquest punt. En aquest cas, el projecte compta amb un pressupost de 184.000 euros i ha estat redactat pel Servei de Monuments de la Diputació de Girona.

Dos projectes que se sumen per a la recuperació de la muralla oest del recinte monumental, fent-lo més comprensible als visitants i continuant amb la posada en valor del ric patrimoni rosinc.