La passera de la Font del Rei de Girona, tancada des de fa gairebé cinc anys per problemes estructurals, es reobrirà el 2027. El projecte de reforma, valorat en 928.000 euros, es portarà a aprovació aquest divendres. L’obra preveu substituir la passarel·la actual per una de més ampla (passarà d'1,40 a 2,5 metres), amb un paviment de plàstic que imita la fusta i millora de la il·luminació.
El tinenta d’alcaldia de Transformació Urbana, Sergi Font, afirma que es vol crear un espai “que eviti els punts foscos i generi confiança”. Paral·lelament, es reformarà el pont de la Font del Rei per incorporar un carril exclusiu per bicicletes i patinets.
La passera es va construir ara fa 50 anys –inicialment, de manera provisional– mentre es projectava el pont de la Font del Rei. Connectava els barris del Carme-Vista Alegre amb l’Eixample, però porta gairebé cinc anys tancada. En concret, des del desembre del 2020, després que un informe tècnic hi detectés patologies estructurals (entre d’altres, que la part inferior de la passarel·la estava deteriorada, hi havia bigues oxidades i lloses de formigó malmeses).
Ara, l’ajuntament ha posat data per reobrir-la. Preveu fer-ho el 2027, després d’executar-hi una reforma que substituirà tota la plataforma actual i en reforçarà els dos pilars que la sustenten. L’equip de govern aprovarà aquest divendres el projecte, que puja a 928.702,45 euros (IVA inclòs), amb l’objectiu que les obres puguin començar l’any vinent (un cop passat el termini d’exposició pública i el procés de licitació).
Els treballs, que tenen una durada estimada de dotze mesos, permetran gairebé doblar l’amplada de l’actual passera (que dels 1,40 metres passarà als 2,5), substituir el paviment de formigó per un altre de plàstic reciclat que imitarà la fusta i reposar l’actual barana –tota de corten i opaca– per una altra de barrots que tindrà 1 metre d’altura.
El tinent d’alcaldia de Transformació Urbana, Sergi Font, ha subratllat que la reforma també permetrà il·luminar la passera (fins ara, no en tenia). S’instal·laran diferents punts de llum a la mateixa barana, a més d’uns petits fanals al llarg del recorregut.
“S’ha creat un projecte pensat sobretot en què la passera sigui un espai on s’evitin els punts foscos i que generi confiança, tant de dia com de nit”, ha subratllat el tinent d’alcaldia de Transformació Urbana. Font també ha posat en relleu que, de retruc, ampliant la passera, es garantirà “el 100% d’accessibilitat” per als vianants, tant a la part que dona al carrer del Carme com a la del carrer de la Creu.
“Essencial per a la connectivitat”
L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha recordat que la reobertura de la passera és “una petició que fa temps que ens van fer arribar les associacions de veïns”. “No té sentit i tampoc és voluntat de l’ajuntament mantenir-la tancada, perquè és essencial per a la connectivitat entre barris”, ha afirmat l’alcalde.
El regidor d’Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí, ha admès que la reobertura de la passera s’està allargant en el temps, però també ha dit que per encarar el projecte de reforma s’han hagut de demanar estudis hidràulics i geotècnics previs. I que això ha derivat en una “demora no volguda” per part del consistori, posant com a exemple que l’estudi hidràulic no tan sols ha abastat aquest punt en concret de l’Onyar, sinó que s’ha estès a tot el tram que va des del tanatori fins a la plaça Catalunya per analitzar-ne la inundabilitat.
Per a bicicletes i patinets
En paral·lel a la reforma de la passera, l’Ajuntament de Girona també farà canvis al pont de la Font del Rei (que hi passa a tocar). En aquest cas, per permetre que les bicicletes i els patinets –que actualment passen per la vorera– tinguin un carril exclusiu.
El tinent d’alcaldia Sergi Font ha explicat que s’estan estudiant diferents opcions i que, un cop s’hagi decidit la solució, “es donarà a conèixer”. Entre les opcions, hi ha reduir un carril de la calçada per a vehicles des del carrer del Carme fins a la plaça dels Països Catalans i destinar-lo a bicicletes i patinets.
L’alcalde, Lluc Salellas, ha explicat que tot i que el pont i la passera estiguin pocs metres separats, té sentit recuperar la passarel·la. “Ara mateix al pont hi ha un conflicte evident, perquè és molt difícil fer-hi cabre al mateix temps i amb seguretat els cotxes, les bicicletes, els patinets i els vianants; per tant, l’antiga passera ens permet fer-ho amb més garanties per a totes les parts, i això és important”, ha posat en relleu l’alcalde de Girona.
Per últim, Salellas també ha parlat sobre el nou pont que es projecta al carrer del Carme, i que l’ha de connectar amb Emili Grahit i el barri de Montilivi. Aquí, l’alcalde ha dit que l’equip de govern prioritza “garantir” que allò que ja existeix estigui “en bon estat”. I aquí, s’ha referit no tan sols a la passera de la Font del Rei, sinó també a les del Güell, al pont de l’Areny o a la pacificació de plaça Catalunya, “que no deixa de ser un pont en un altre format”.
“Per tant, crec que primer l’ajuntament ha de consolidar tot això, i és el que hem traslladat als veïns i veïnes; i que un cop ho haguem fet, podrem estudiar futurs ponts a la nostra ciutat”, ha dit. “Perquè el primer és tenir ben conservat allò que ja tens, i després, pots imaginar-te projectes nous”, ha conclòs Lluc Salellas.