Un documental retrata un Toti Soler íntim des del seu 'exili' a Palau-sator

Àngel Leiro i Jordi Turtós presenten al festival In-Edit el llargmetratge 'Toti Soler. D'una manera silenciosa'

El documental 'Toti Soler. D'una manera silenciosa', dirigit per Àngel Leiro i Jordi Turtós i produït per l'equip del programa musical de TV3 'Sputnik', mostra un Toti Soler molt íntim, fugint de la biografia pura i dura per centrar-se en la seva personalitat. En una entrevista a l'ACN, Leiro ha remarcat que és un retrat de Toti Soler fet des de l'actualitat i "des del seu exili voluntari al Baix Empordà, en concret, a Palau-sator".

El llargmetratge s'estrena aquest dilluns, en el marc del Festival Internacional de Cinema Documental Musical de Barcelona (Beefeater In-Edit), a dos quarts de vuit a l'Aribau Club 1 i es tornarà a projectar el pròxim dimecres a dos quarts de sis a l'Aribau Club 2. 'Toti Soler. D'una manera silenciosa' es va concebre des del seu inici com un retrat de la intimitat de Soler i a partir d'aquesta idea han anat sortint durant el rodatge del documental, fet tot a Palau-sator, reflexions íntimes del músic conjugats amb converses amb altres músics com la cantant Sílvia Pérez Cruz i el pianista Jordi Sabatés, tots dos col·laboradors de Soler en la seva llarga trajectòria, així com personatges anònims que formen part de la seva vida personal i musical a l'Empordà. 

Tot i que no és una biografia completa cronològicament a 'Toti Soler. D'una manera silenciosa' hi apareixen fragments de la seva biografia tan musical com personal i històries cabdals en la seva carrera. S'utiliza material d'arxiu per exemple quan es fa referència a l'èxit que va tenir Toti Soler als 17 anys o la seva etapa flamenca o les seves col·laboracions amb Pau Riba o Ovidi Montllor. "Els grans moments de la seva vida estan il·lustrats", ha afegit.

Sobre Toti Soler, Àngel Leiro ha remarcat que, a part de ser "un excel·lent guitarrista i portar la música dins", és "una persona hipersensible, i això fa que senti més que les altres persones, però que també pateixi més. Porto 30 anys a la televisió i he fet moltes entrevistes a músics i és la primera vegada que un artista s'ha emocionat parlant de la seva música". Leiro ha remarcat que ha estat des de sempre un pioner amb la guitarra i ha investigat molt ja sigui des del rock progressiu, el flamenc o la música clàssica.

"L'exili" a Palau-sator

Leiro no té cap dubte en assegurar que "l'exili" de Toti Soler a Palau-sator, una petita població del Baix Empordà, va ser un "punt d'inflexió" a la seva vida, ja que hi va arribar en un moment que "no tenia diners, ni feina, ni casa de discos i va anar a parar allà, on va tornar a començar un altre cop i va dur a terme un canvi en la seva música". "Va passar del virtuosisme que li demanava el flamenc a una música més suau i lenta", ha afegit.

El nom del documental 'Toti Soler. D'una manera silenciosa' sorgeix de la peça 'In a silent way' de Miles Davis i que va ser adaptada a la guitarra per Toti Soler amb el nom "D'una manera silenciosa". Leiro ha indicat que va ser important la versió de Soler i ha afegit que la forma de viure i de passar de Soler per aquesta professió i aquesta vida ha estat "sempre d'una forma silenciosa" i per això van veure adient el títol del documental.

"Hi ha gent que creu que l''Sputnik' fa anys que no existeix. Això es mor"

Preguntat pel recorregut del documental, ha dit que després de l'In-Edit es projectarà a l''Sputnik'. En aquest sentit, ha lamentat que el programa s'ha emès des dels anys 90 i ara "hi ha gent que no sap que s'està emetent ni quin dia ni a quin horari, ja que s'emet en horaris intempestius". "No hi ha promoció, ni res", ha ressaltat, al temps que ha indicat que l''Sputnik' emet un percentatge molt alt dels documentals l'In-Edit, un festival que té "una repercussió important". Leiro ha dit que "ningú busca l''Sputnik' i que hi ha gent que creu que fa anys que no existeix. Això es mor, perquè no hi ha promoció. Em fet el documental perquè ens agrada".