Detecten abocaments d'aigües residuals al riu Ter al seu pas pel Ripollès

Ho han descobert tres entitats ecologistes

Aquest dissabte s'han donat a conèixer els resultats de la campanya d'avaluació dels ecosistemes aquàtics del Ripollès que han portat a terme tres entitats ecologistes involucrades en la millora del medi ambient. El projecte, que s'ha allargat durant cinc mesos, ha comptat amb l'ajuda de més de 225 persones que han fet mostrejos i anàlisis del riu al seu pas per aquesta comarca.

A grans trets han detectat l'existència d'una gran abundància d'espècies vegetals al·lòctones -algunes d'elles invasores-, d'espècies pròpies d'altres espais en els boscos de ribera, manca de connectivitat dins del riu perquè les espècies s'hi puguin desplaçar i determinats abocaments d'aigües residuals.

La campanya ha estat impulsada des del Grup de Defensa i Estudi de la Natura (GEDENA-Ripollès), l'Associació CEA Alt Ter i el Grup de Defensa del Ter, tres associacions que tenen el mateix objectiu comú: protegir el medi ambient i el riu Ter. El projecte tenia una voluntat participativa, volia engrescar els ciutadans perquè s'interessessin per aquest àmbit. Una primera fita que, finalment, han aconseguit. La campanya va arrencar el passat abril amb unes jornades de formació i des del mes de juny fins a setembre unes 225 persones van rastrejar i analitzar 48 trams d'aquest riu al seu pas per la comarca del Ripollès. "Durant el mes d'abril vam donar les eines perquè els ciutadans poguessin entendre el que s'analitzava i recollir les dades", ha explicat un dels membres de l'associació CEA Alt Ter i impulsor de la iniciativa, Xavier Bachero.


Tot i això, també hi van haver-hi altres sortides de grups que, de manera independent, van decidir sumar esforços. La campanya s'ha focalitzat en la conca del riu Ter que agafa el riu Freser i els seus afluents. A grans trets, l'estudi ha analitzat quatre aspectes bàsics: l'estat físic del riu, la connectivitat, la vegetació i la fauna. Al final, les investigacions i mostres realitzades han permès detectar que l'estat físic general d'aquest recurs hídric al Ripollès és correcte i el riu es troba en un bon estat de conservació. Pel que fa a la connectivitat, els resultats no han estat tant bons. "Encara hi ha rescloses de més de dos metres entre Ripoll i Camprodon que dificulten el pas o el moviment de peixos i altres espècies", apunta Bachero. En aquest sentit, les tres entitats han coincidit que cal trobar mesures per millorar aquest aspecte.

Pel que fa a la vegetació, l'informe ha mostrat l'abundant presència d'espècies al·lòctones o pròpies d'altres rius de Catalunya. "Algunes de les espècies vegetals localitzades són invasores i impedeixen que les plantes d'aquí sobrevisquin, això fa perdre biodiversitat", ha detallat el membre de l'associació ecologista. Per això, ressalten que seria positiu realitzar alguna campanya per reduir la presència d'aquestes plantes. Finalment, l'anàlisi de la fauna ha estat l'apartat que més ha sorprès a les tres entitats. "Hem trobat forces punts on no hi ha mostres de fauna positiva, nosaltres analitzem l'aigua buscant petites larves i insectes que existeixen en aquells punts on l'aigua està neta i ens hem trobat que hi havia diversos llocs on no apareixien", ha explicat Bachero. A més, també han detectat abocaments d'aigua residual en determinats punts de Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. "Hem trobat un lloc on, en realitat, no hi havia vida al riu", ha destacat el membre de l'entitat.

Per això, des de la campanya ressalten que caldria analitzar més profundament els resultats i investigar-ho per poder aconseguir solucionar-ho. Tot i aquestes males notícies, l'estudi també ha servit per demostrar que l'aigua del riu Ter que circula entre Camprodon i Sant Pau de Segúries es troba en "molt bon estat". "Ha millorat molt i segurament està relacionat amb les depuradores que s'han instal·lat a la zona", ha afegit.

A partir d'aquí, les tres entitats volen lliurar els resultats obtinguts a tots els municipis ripollesos per on passa el riu Ter perquè puguin trobar les mesures "correctores" per millorar l'estat d'aquest recurs hídric. "La nostra voluntat és poder repetir cada any aquesta campanya, ampliar el projecte, que hi participin més persones i que els ciutadans prenguin consciència sobre aquests elements", ha conclòs Bachero.