60 anys de l'obra de Pep Colomer, exposada a Girona

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha inaugurat la mostra tot ressaltat la "creativitat i reflexió" del pintor gironí

L'exposició, amb el nom de 'Pep Colomer, retrospectiva 1930-1994', compta amb una selecció de les obres pictòriques més interessants d'aquest artista gironí sense oblidar-se del seu treball com a dissenyador, il·lustrador i decorador.

La mostra repassa més de seixanta anys de trajectòria i exhibeix algunes obres inèdites o desconegudes. Gran part de les peces són provinents de fons privats, d'amics o familiars d'aquest artista que ha passat a la història per ser un "constant insatisfet".

"En Pep Colomer és un referent, va travessar un segle ple de dificultats amb una actitud vital, creient que la pintura i la reflexió dóna sentit a l'existència", ha destacat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Més d'un centenar de persones s'han apropat aquest dissabte al matí al Museu d'Art de Girona per gaudir amb la inauguració de l'exposició retrospectiva sobre la figura i l'obra del gironí Pep Colomer Martí. L'artista, que sempre va estar profundament connectat a l'època i la seva ciutat natal, va néixer l'any 1907 i va morir el 1994. Ara, uns vint anys després de la seva mort, el Museu d'Art de Girona ha volgut retre-li un homenatge amb una exposició completa aprofitant la feina i recerca realitzada durant els últims anys per editar la seva obra completa.

L'any 1996, aquest museu ja va realitzar una altra mostra més focalitzada en la vessant pictòrica i els dibuixos de l'artista. Aquest cop, però, el centre amb l'ajuda de la Fundació Colomer-Sanz ha volgut rescatar tot el treball que Colomer va fer durant més de sis dècades. Per això, l'exposició presenta una selecció dels seus millors quadres i dibuixos però també reivindica el seu treball com a dissenyador, il·lustrador i decorador. A grans trets, els visitants poden trobar tota mena de pintures sobre l'arquitectura urbana i la figura femenina, les dues grans temàtiques d'aquest artista, o les fires de Girona, la ciutat de Banyoles, Olot i objectes i treballs relacionats amb totes les seves facetes.

El comissari de l'exposició, Jordi Falgàs, ha explicat que gran part de les peces que s'exhibeixen són obres poc conegudes o fins i tot inèdites. "Es tracta d'aquelles obres que en Pep va guardar a casa o va regalar a persones properes com amics, familiars o coneguts", ha detallat. Segons Falgàs, ha calgut anys de treball per localitzar totes aquestes obres i, fins i tot, ha explicat que avui mateix han descobert tres noves peces que desconeixen que existissin.

Tres parts

La mostra es divideix en tres grans parts; una que va des del 1907 fins al 1939 on es recullen diversos testimonis dels primers anys d'activitat artística d'en Pep Colomer i on es pot veure la seva implicació amb la vida cultural de Girona i amb entitats com el GEiEG. Una implicació i vitalitat que sempre va mantenir. La segona part consta de dibuixos i apunts que Colomer va realitzar durant 40 anys, del 1940 i fins el 1980, i on es pot veure el canvi estilístic que l'artista va realitzar després del trauma de la Guerra Civil. En tercer lloc, es troben les pintures més personals dels últims anys de vida de Colomer on es revela el seu treball incessant sobre la composició, el cromatisme i la seva creixent preocupació per qüestions més existencials. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat durant els parlaments que l'artista gironí és un "referent que va fer front a un segle molt complicat i que pensava que pintar i reflexionar és el que dóna sentit a l'existència", ha ressaltat.

Falgàs també ha explicat que al llarg de la seva vida, Colomer sempre va trepitjar el món de la pintura i la metafísica o la filosofia. "Mai estava satisfet amb la seva obra pictòrica, era un constant insatisfet i això va fer que alterés o destruís algunes obres perquè ell no ho veia com una cosa tancada sinó que veia les peces com elements canviants, idees que anaven canviant com ell", ha detallat. La mostra també exposa els temptejos que l'artista va tenir amb diversos moviments artístics com el cubisme o l'expressionisme. "Ell venia d'una formació tradicional a l'Escola de Belles Arts de Girona i llavors va anar descobrint altres estils tot i que sempre ho va mirar amb una certa distància, sense casar-se amb res i seguint el seu estil modest i discret", ha subratllat.

La inauguració ha comptat amb la presència de diverses autoritats municipals i d'arreu del territori com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joan Pluma, el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, o el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, entre d'altres. El batlle gironí ha aprofitat l'acte per ressaltar que Colomer era un pintor "gironí" que va procurar que les noves generacions de la ciutat interessades en el món de la pintura poguessin tenir "oportunitats". Puigdemont també ha ressaltat la vinculació amb entitats i associacions socials de la ciutat. "Era una persona emprenedora que potser no hem sabut agrair-li prou", ha valorat.

En principi, Mascarell ha explicat que les obres dins de l'exposició - que es poden veure fins al proper 2 de març- seran lliurades al Museu d'Art de Girona. " L'any vinent es farà la formalització del dipòsit quan sigui la donació definitiva", ha apuntat. D'altra banda, el conseller, aprofitant la coincidència que Girona es troba celebrant les Fires i festes de la ciutat ha volgut subratllat que el Govern no disposa de fons per poder ajudar als firaries tal i com va demanar el sector aquest passat divendres.

Des del col·lectiu van assegurar que voldrien abaixar els preus de les atraccions però que no ho podien realitzar si la Generalitat no els atorgava alguna ajuda. "Avui en dia tothom sap quina és la situació del Govern, no tenim masses subvencions i cal demanar l'esforç de la gent per mantenir els nivells, esperem que vinguin temps millors i puguem ajudar més", ha conclòs.