Els sindicats denuncien que Interior deixa sota mínims els Bombers de Girona, Figueres i Olot

Asseguren que és una mesura que posa en perill els ciutadans de les àrees més poblades

A principis de l'estiu i arran d'unes declaracions del conseller d'Interior que van molestar el cos, els bombers van decidir deixar de fer hores extres. Això va causar els primers tancaments de parcs, també a les comarques gironines. La situació s'ha vingut reproduint en diverses ocasions al llarg de l'estiu. Membres dels sindicats UGT i Catac han volgut denunciar aquest divendres un canvi d'estratègia per part del departament.

Segons han explicat, un cop finalitzada la campanya d'incendis, Interior ha optat per mantenir oberts el màxim de parcs per evitar les queixes dels alcaldes. "S'han atipat de donar explicacions als alcaldes dels pobles més petits i han decidit deixar oberts aquests parcs", ha manifestat Pep Bou, que no representa cap sindicat i és bomber a Figueres. Des dels parcs, els bombers comunicaven als alcaldes dels municipis afectats (que són la màxima autoritat en matèria de protecció civil) cada vegada que el parc que els dona servei s'havia de tancar. Segons els sindicats, aquesta és una pràctica que no ha agradat als comandaments i que, fins i tot, els han demanat per escrit que deixin de fer.

Segons apunten els sindicats, aquesta nova estratègia fa que el departament desplaci bombers dels parcs més grans de la regió com Girona, Figueres, Olot o Lloret per cobrir els mínims establerts als parcs petits (que són de tres bombers) i així evitar tancaments.

Els sindicats qualifiquen irònicament de "brillant solució" aquesta estratègia ja que deixa sota mínims els parcs grans que donen cobertura a les àrees més poblades. Així doncs, segons la normativa de la direcció general, Girona hauria de tenir com a mínim sis bombers per torn al parc. Els sindicats denuncien que des de mitjan setembre fins a mitjan octubre aquesta situació s'ha vulnerat en set ocasions. "En algunes ocasions fins i tot s'han trobat amb només quatre bombers al parc de Girona", ha explicat Bou. A Figueres, per exemple, el mínim són cinc i en vuit ocasions durant el darrer més s'han quedat sota mínims.

Un dels bombers que ha denunciat aquesta situació, Pep Bou, ha explicat que això suposa no només un risc per als efectius que han de sortir a cobrir alguna emergència sinó també per a la ciutadania. "Sempre caldrà que donin reforç els companys d'altres parcs, que poden trigar 20 minuts. En 20 minuts en un incendi d'un edifici dóna temps a què mori molta gent", ha alertat.

Per la seva banda, Joan Carles Cerdan, delegat de la Catac, ha comparat la situació que viu Girona amb d'altres regions d'emergències com Barcelona. Segons ha explicat, el model de Girona és el de molts parcs petits disseminats. Això fa que a la majoria de parcs el mínim d'efectius establert sigui de tres bombers. Segons Cerdan, el protocol determina que davant un incendi d'un habitatge a Barcelona es mobilitzen com a mínim dinou bombers i, en canvi, a Girona només tres. "Un incendi a un pis és igual a per tot, per què a Girona hem de tenir menys garanties els bombers i la societat a la que donem servei?", s'ha preguntat.

Jordi Marquès, de la UGT, ha explicat que actualment el cos de Bombers a Girona està format per unes 500 persones i que tenen comptabilitzades una trentena de vacants que no es cobreixen. Són, sobretot, casos de jubilacions, baixes o bombers que passen a segona activitat, és a dir, que per malaltia o algun impediment físic no poden intervenir en totes les actuacions.

"No acceptem que ens diguin que això és un problema laboral, perquè si tornéssim a fer hores extres ja ens han dit que no ens les pagarien; es tracta d'un problema de falta de model", ha manifestat Marquès. La solució per als sindicats passa perquè Interior aprofiti els diners que s'estalvia amb les jubilacions per convocar noves places. Segons asseguren, no hi ha previsió per convocatòria de places ni per a aquest any ni per al 2014.

La resposta del conseller

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha estat aquest divendres a Figueres on s'ha reunit amb alcaldes afectats pel foc de l'Empordà. Preguntat sobre aquestes declaracions dels sindicats, el conseller ha reconegut que s'estan donant aquests casos. Segons ha afirmat, en la darrera compareixença que va fer al Parlament va citar "un a un" tots els parcs que s'havien tancat o que havien quedat sota mínims.

Segons ha manifestat, el departament té "voluntat constructiva" per poder-ho solucionar però també ha demanat que no es facin "interpretacions tremendistes" de la situació. "Volem fugir del tremendisme i d'aquelles interpretacions que de vegades són interessades", ha manifestat.

El conseller ha justificat que en situacions de baixes inesperades als parcs petits, on només queden dos bombers, la solució que han de prendre és tancar el parc i derivar aquests dos efectius al parc més proper.