Wert provoca a Girona la manifestació més massiva contra la LOMCE

Els sindicats xifren el seguiment de la vaga a primària en un 45% i el Govern parla d'un 13%

Centenars de persones s'han sumat a la manifestació en contra de la LOMCE -coneguda com Llei Wert- que ha omplert el centre de Girona. Aquesta és la manifestació més massiva dels darrers anys protagonitzada pel sector de l'ensenyament.

Més de 3.000 persones segons la Policia Local i entre 5.000 i 7.000 segons els sindicats han cridat proclames contra el ministre Wert però també contra les retallades del Govern. Els mestres de primària i secundària estaven cridats a la vaga.

Segons dades dels sindicats, un 45% dels mestres de primària l'han secundat, mentre que el Govern parla d'un 13%. Els sindicats destaquen que, per primera vegada, l'escola concertada i privada també s'ha sumat a la vaga.

La manifestació d'aquest migdia ha estat la més multitudinària del sector de l'ensenyament dels darrers anys. Segons càlculs del portaveu d'Ustec-Stec a Girona, Xavier Díez, aquesta és la desena jornada de vaga en només sis anys al sector educatiu i per això els sindicats convocants i les associacions de mares i pares s'han mostrat satisfets per la resposta.

Els manifestants han volgut sortir al carrer per protestar tant per l'aprovació de la LOMCE -o Llei Wert- i també per les retallades en educació del Govern de la Generalitat. La manifestació ha estat l'acte més visible de la jornada de vaga. Per una banda, la Policia Local de Girona calcula que s'han sumat a la protesta unes 3.000 persones, però els sindicats eleven la xifra entre els 5.000 i els 7.000 manifestats. 


©ACN

Mares, pares, mestres, professors o estudiants de totes les edats han cridat proclames no només en contra de la LOMCE i la privatització que asseguren que suposa per a l'educació pública, sinó també per l'atac al model d'immersió lingüística. Els manifestants però, no s'han oblidat de demanar responsabilitats al Govern i a la consellera Irene Rigau a qui li han demanat que aturi les retallades.

La manifestació ha arrencat al migdia des de la plaça Constitució. Una hora abans, s'havien convocat diversos sectors perquè cadascú pogués dir-ne la seva en una assemblea que s'ha fet enmig de la plaça. Entre les persones que han agafat la paraula, es repetia el clam a anar units per lluitar per un moment que consideren trascendent. "O ara o mai, hem de frenar els peus al govern del PP que ha entrat a casa nostra quan ningú li ho demanava", ha manifestat la vocal de la FAPAC, Imma Fuyà, entitat que representa les Ampes i que dóna suport a la vaga.

La marxa ha estat totalment pacífica i ha recorregut el centre de la ciutat (avinguda Jaume I, plaça Independència, carrer Santa Clara i plaça Catalunya) per acabar davant la seu del Govern a Girona. Allà, novament s'han repetit els clams en favor de l'educació pública i en català i, enmig d'un ambient festiu, la manifestació s'ha acabat quan eren dos quarts de dues.


©ACN

El seguiment de la vaga

Les xifres del seguiment de la jornada de vaga -que té caràcter estatal- divergeixen si s'analitzen les dels sindicats o les del govern. Per una banda, els sindicats CCOO, UGT i Ustec-Stec xifren en un 45% el seguiment entre el professorat de primària, mentre que el Govern parla d'un 13%. A secundària, els sindicats reconeixen que la incidència entre els docents baixa fins al 25%.

Pel que fa a la incidència de la vaga -és a dir, allà on l'activitat s'ha vist alterada o bé perquè faltaven mestres o bé perquè faltaven alumnes-, els sindicats asseguren que arriba al 95% als instituts i al 83% a les escoles de primària, ja que molts pares han optat per no dur els fills a l'escola com a signe de protesta contra la LOMCE. A la Universitat de Girona algunes classes no s'han pogut fer però, en general,  l'activitat s'ha desenvolupat amb normalitat. A l'hora de la manifestació, però, molts estudiants han deixat buides les aules per unir-se a la protesta. 

Els sindicats també han destacat que, per primera vegada, s'ha sumat a la protesta l'escola concertada, ja sigui laica o religiosa. Segons aquests, hi ha hagut un seguiment del 20% i s'ha paralitzat l'activitat totalment a centres privats com el Casa Nostra de Banyoles o hi ha hagut molts professors que no han fet classe a la Salle de Figueres, per exemple.  

"Podem parlar d'un seguiment molt digne tenint en compte el gran nombre de vagues dels darrers anys i que aquesta s'ha fet a principi de curs, sense massa temps per preparar-la", ha manifestat el portaveu d'Ustec-Stec, Xavier Díez. Així mateix, el secretari general d'Ensenyament de la UGT a Girona, Jaume Paúl, ha destacat que el moviment està agafant una embranzida equiparable a la marea verda de les Illes Balears en contra del decret Bauzá. Per part de CCOO, David Pérez ha celebrat la unió de tots els sectors que formen part de la comunitat educativa i ha fet una crida per mantenir la lluita contra la LOMCE.


©ACN