Sant Joan de les Abadesses ha inaugurat el Museu de la Colònia Llaudet, ubicat en una nau de l’antiga fàbrica tèxtil Llaudet. L’equipament forma part del projecte de recuperació patrimonial i de dinamització econòmica de l’espai. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha assistit a l’acte i ha destacat que l’equipament “és la culminació d’un projecte que combina patrimoni cultural i industrial, dinamització econòmica, paisatge, aigua i concertació entre administracions i el sector econòmic”. A banda del museu, s’ha habilitat un espai de cotreball i un aparcament dissuasiu. I s’ha anunciat que s’encarregarà un estudi per valorar si es pot rehabilitar la central hidroelèctrica integrada a la colònia.
El museu que s’ha inaugurat aquest dissabte a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) és un centre d’interpretació dedicat a la història de la Colònia Llaudet, una indústria dedicada als filats i torçats de cotó; que va ser construïda a finals del segle XIX i que des de l’any 1901, va anar creixent i desenvolupant-se sota el format d’una colònia tèxtil a mans de la família Llaudet.
La instal·lació mostra maquinària i part del fons documental de l’empresa i, a través de diferents recursos expositius, descriu tant el dia a dia que s’hi vivia, com el seu impacte en el municipi. L’antiga fàbrica va estar activa fins a inicis del segle XXI i el 2007, va passar a ser propietat de l’Institut Català del Sòl. “Celebrem un projecte que representa una connexió entre passat i futur, entre memòria i innovació, entre identitat i desenvolupament local”, ha destacat la consellera durant la seva intervenció.
“Aquest museu és, en essència, la simbiosi de quatre grans dimensions que donen sentit i coherència a l’acció pública: la recuperació i valoració del patrimoni cultural i industrial; la dinamització econòmica del territori; la preservació i promoció del paisatge; i la concertació entre les administracions públiques i la iniciativa privada”, ha afegit Paneque.
I ha destacat que l’acte d’aquest dissabte “és un reconeixement explícit a les colònies tèxtils”, que ha dit que “no eren ni estrictament ciutats, ni de cap manera només fàbriques, sinó un model industrial, empresarial i social amb personalitat pròpia; que van marcar un model de vida i de producció, que forma part inseparable de la història industrial de Catalunya”.
La consellera ha destacat la col·laboració entre l’Ajuntament i l’INCASÒL per a la comercialització de solars i edificis d’aquest entorn: “És una manera efectiva de posar les bases per a nova activitat econòmica i per a la diversificació productiva, que són imprescindibles per mantenir viu el territori”.
Espai de cotreball i aparcament dissuasiu
La recuperació de la nau ha inclòs també l’habilitació d’un espai de cotreball, que es posarà a disposició de nous projectes empresarials, d’una sala de reunions i d’un aparcament dissuasiu a la coberta de l’edifici. Les obres han permès recuperar l’estructura original de la nau, i n’han preservat el valor històric i arquitectònic, tot actualitzant-ne la funcionalitat. La rehabilitació ha comptat amb finançament dels fons europeus, de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Ripollès i el mateix Ajuntament.
Rehabilitar la central
A més, hi ha la intenció de rehabilitar la central hidroelèctrica vinculada a l’activitat industrial de la Colònia Llaudet. “Fa 123 anys que es va posar en marxa i va funcionar fins a l’any 2006”, ha recordat la consellera, que ha avançat que “es volen explorar totes les opcions per fer-la viable”.
En aquest sentit, la consellera ha anunciat que L’Energètica, l’empresa pública d’energia de la Generalitat, encarregarà enguany un estudi per rehabilitar la central i tornar-la a posar en marxa. La instal·lació podria comptar amb una potència de fins a 720 kW i integrar-se en el procés de recuperació de tot l’espai de la colònia. “És un altre exemple de com podem recuperar patrimoni i, alhora, avançar en sostenibilitat i transició energètica”, ha destacat Paneque. El projecte es finançarà parcialment amb recursos provinents del Fons Climàtic.