L’Ajuntament de Palamós ha presentat una nova recepta d’escudella amb peix, elaborada amb productes locals i amb arrels marineres, amb la voluntat que esdevingui un plat de referència tant a les llars com a la restauració. L’Escudella de Palamós, nom amb què s’ha batejat la proposta, vol posar en valor la tradició culinària del municipi i la qualitat del peix de la llotja local.
La iniciativa s’inscriu dins el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, i ha estat impulsada per l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme del consistori. La recepta ha estat elaborada de manera col·laborativa a través de tallers amb cuiners, pescadors, peixaters, restauradors i dones vinculades a la tradició pesquera local. Durant el procés, s’han testejat diferents ingredients fins a arribar a una versió definitiva, que es farà pública el pròxim 30 de maig.
El plat parteix de la tradicional escudella, però incorpora productes del mar com a base. El brou de peix es fa amb espècies com el sorell, rap, rafets, penegals i congre, i s’hi afegeixen verdures de temporada. A més, la recepta inclou lluç, maire, cua de rap, gatets, escamarlans i la gamba de Palamós, element insígnia de la cuina local. El conjunt es completa amb fideus, mongetes de Santa Pau i una canana farcida de peix, que reinterpreta la pilota tradicional de l’escudella.
L’Ajuntament preveu que, a partir del mes d’octubre, la recepta s’incorpori a les cartes dels restaurants del municipi, amb la possibilitat que cada establiment n’ofereixi una versió personalitzada. A més de promocionar el producte de proximitat, el consistori vol que la iniciativa contribueixi a recuperar la tradició de les sopes de peix i a projectar la gastronomia palamosina més enllà del territori.