Cau el nombre de cooperatives de vi a l'Alt Empordà de quinze a tres en 50 anys

La xifra d'associats a la DO Empordà baixa dels 1.500 als 126

El cooperativisme vinícola a l’Alt Empordà ha patit una transformació profunda al llarg dels darrers cinquanta anys. D’acord amb un estudi impulsat per la DO Empordà, s’ha passat de quinze cooperatives als anys setanta a només tres actualment: Empordàlia, Espolla i Garriguella. En paral·lel, el nombre de socis ha caigut de 1.500 a 126.

Els autors de la recerca —Joan Armangué, Joan Falgueras, Josep Playà, Rosa Maria Morer i Albert Testart— atribueixen la davallada a diversos factors: fusions i concentracions, manca de relleu generacional i noves sortides laborals vinculades al turisme. No obstant això, el treball destaca que les tres cooperatives restants tenen continuïtat garantida gràcies a la feina feta en comercialització, professionalització i l’adopció de noves eines de gestió empresarial.

L’estudi, titulat El cooperativisme del vi a l’Empordà, ha estat guardonat amb la beca Eduard Puig Vayreda, impulsada pel Consell Regulador de la DO Empordà. La investigació aprofundeix en l’origen històric de les cooperatives, el seu patrimoni, l’arquitectura dels cellers, el rol de la dona, i els reptes de futur, com l’exportació i la presència al canal de restauració i distribució.

Els autors posen en relleu el paper de les agrobotigues i la millora de la qualitat dels vins com a elements clau per revaloritzar les cooperatives. Destaquen, a més, que la feina dels enòlegs, les inversions i els reconeixements obtinguts han contribuït a trencar amb l’estigma del vi de cooperativa com a producte de menor categoria.

Actualment, les tres cooperatives produeixen conjuntament 1,1 milions d’ampolles l’any i facturen al voltant d’11 milions d’euros. “El nombre de cooperatives s’ha reduït, però continuen sent un motor econòmic, cultural i social”, afirmen els autors.

Durant la presentació del treball, també s’ha donat a conèixer el projecte guanyador de la quarta edició de la beca, una investigació sobre la immigració a la vinya empordanesa, a càrrec de Clara Isamat i Jordi Esteve. El projecte vol visibilitzar el paper de les persones migrants en el manteniment de la vinya durant més de dos segles.

La beca, de caràcter biennal, té el suport de l’Ajuntament de Figueres i la col·laboració d’institucions com la UdG, la URV, l’INCAVI, l’Institut d’Estudis Empordanesos, la Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i diversos cellers empordanesos.