El Museu d’Història dels Jueus inaugura l’exposició “Jewishwood. La contribució jueva al naixement de Hollywood”, una proposta que repassa el paper fonamental que diversos pioners jueus van tenir en la creació del sistema industrial del cinema nord-americà. La mostra, fruit de la col·laboració amb el Museu del Cinema, es podrà visitar fins a l’1 de febrer de 2026.
Entre els protagonistes de la mostra hi ha noms com Carl Laemmle (Universal), Adolph Zukor (Paramount Pictures), William Fox (Fox Film Corporation), Louis B. Mayer, Samuel Goldwyn, Marcus Loew (Metro-Goldwyn-Mayer), Harry Cohn (Columbia Pictures Corporation) i els germans Warner (Warner Brothers). Tots ells van iniciar-se en diferents oficis abans d’endinsar-se en el negoci de l’exhibició cinematogràfica. En oposició al monopoli d’Edison i a les pressions del seu trust, es van traslladar a Los Angeles, on van fundar els estudis que acabarien configurant una indústria que controlava tota la cadena del cinema: producció, distribució i exhibició.
L’exposició també dedica espai a productors que van marcar l’evolució i consolidació del cinema durant l’anomenada edat d’or de Hollywood, com Irving G. Thalberg, David O. Selznick, Sol Wurtzel, Hal B. Wallis, John Houseman, Sam Spiegel, Samuel Bronston, Arthur Krim o Robert Evans. La seva contribució tecnològica i cultural va ser clau en la modernització del sector.
El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats Bartrina, ha celebrat la iniciativa: “Aquesta exposició ens permet descobrir la contribució fonamental del món jueu al naixement de Hollywood, una part fascinant i sovint poc explicada de la història del cinema. Des de l’Ajuntament vull celebrar la col·laboració entre els dos museus de referència de la ciutat per oferir una proposta cultural de primer nivell que connecta Girona amb la memòria, la creativitat i la força transformadora de la ciutat”.
La mostra ha estat produïda pel Museu d’Història dels Jueus (Patronat Call de Girona) i comissariada per Jordi Dorca Costa. El disseny expositiu és obra de Cristina Masferrer, de l’estudi creatiu El Vol, mentre que les peces i imatges procedeixen del Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol i de la Col·lecció Vicenç Arroyo. La documentació ha anat a càrrec de Montse Puigdevall Noguer i Júlia Jordan Sánchez, els audiovisuals són de Salvador Àngel Batlle i la gràfica, de Brugué Marco S.L.. La part de serralleria ha estat realitzada per Joan Bosch Matamala.