Veïns del parc Jordi Vilamitjana diuen que eliminar-lo per fer el Camps de Salut podria ser il·legal

L’Assemblea d’Entitats rebutja el projecte i demana que es mantingui la zona verda

L’Assemblea d’Entitats en defensa del Parc Jordi Vilamitjana ha expressat el seu rebuig frontal al projecte d’urbanització del nou Campus de Salut, presentat per l’Ajuntament de Girona el passat 12 de maig. L’entitat denuncia que el pla manté la desaparició del parc i preveu la construcció de 340 habitatges privats en aquest espai verd, situat entre els barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla.

Segons l’Assemblea, la proposta no respon a cap necessitat sanitària ni urbanística, sinó que obeeix únicament a una estratègia financera de l’Ajuntament per cobrir les compensacions del projecte mitjançant una permuta de terrenys, en lloc d’una inversió directa. Aquesta decisió, afirmen, suposa sacrificar una zona verda imprescindible per a la qualitat de vida dels veïns a canvi de pagar “la factura” del futur Campus.

L’Assemblea acusa el consistori de menystenir les protestes veïnals i de enquistar un conflicte que es va iniciar fa prop d’un any amb l’aprovació inicial del pla. A més, qüestiona la coherència de Guanyem Girona, a qui retreu haver votat l’any 2022 una moció que defensava justament la protecció del parc.

També s’adverteix que el projecte podria tenir conseqüències jurídiques, ja que, segons un document registrat al consistori al març per part de diversos veïns, la destrucció del parc vulneraria el principi de “no regressió planificadora”, recollit en la legislació mediambiental. Aquest principi estableix que un cop determinada una zona verda, aquesta ha de ser mantenida com a mínim ambiental i només pot ser modificada si existeix un interès públic prevalent clarament justificat.

L’Assemblea considera que continuar amb la tramitació del projecte actual és una irresponsabilitat que podria derivar en conseqüències econòmiques imprevisibles per a l’Ajuntament. En aquest sentit, recorda el cas del Garatge Andreu, que va acabar als tribunals i va suposar una indemnització de 4,5 milions d’euros.

Per tot plegat, l’Assemblea reclama a l’Ajuntament que rectifiqui, escolti les demandes veïnals i busqui alternatives que no passin per la destrucció del Parc Jordi Vilamitjana.