Pacients en final de vida o amb pronòstic incert poden rebre la visita del seu gos a l’hospital Santa Caterina de Salt (Gironès). Es tracta d’un projecte pioner, batejat amb el nom d’Hospigos, que busca facilitar que els malalts que no tornaran a casa es puguin acomiadar de les mascotes o millorar l’estat d’ànim dels pacients amb pronòstic incert perquè la visita del gos pot reduir l’ansietat i, fins i tot, afavorir la seva recuperació.
La Perla i en Rafel s’han retrobat aquest dilluns després de més de tres mesos que fa que ell està ingressat. Hi ha hagut nervis i emoció: “És com una filla per a mi”. L’hospital s’ha aliat amb el Col·legi de Veterinaris de Girona creant un protocol per garantir que el gos té les condicions de salut adequades.
En Rafel fa més de tres mesos que està ingressat a l’hospital Santa Caterina de Salt amb pronòstic incert. Durant tot aquest temps, no ha pogut veure la Perla, la gossa del seu fill i amb qui ha conviscut des que era un cadell. Ara, gràcies al projecte Hospigos, ha pogut retrobar-s’hi. “La veritat és que m’he sentit molt satisfet i molt emocionat per ell, perquè sé que li ha anat bé”, ha explicat el seu fill, Marc Ortiz, després de la trobada.
Aquest projecte, impulsat pel mateix hospital amb la col·laboració del Col·legi de Veterinaris de Girona, permet que els pacients en situació de final de vida o amb un estat de salut delicat puguin rebre la visita del seu animal de companyia. L’objectiu és millorar el benestar emocional dels pacients i afavorir un possible acomiadament si no hi ha perspectiva de retorn a casa.
Per fer-ho possible, la família ha de seguir un protocol sanitari i higiènic rigorós, supervisat per veterinaris voluntaris. Abans d’accedir a l’hospital, la Perla va passar per la perruqueria, va rebre el tractament de desparasitació i es va verificar que tingués les vacunes al dia. Un cop validat el seu estat de salut, va obtenir un carnet acreditatiu per fer la visita.
A la trobada, la gossa va reconèixer en Rafel tot i mostrar-se inicialment inquieta. “De seguida l’ha llepat i li ha fet petons”, relata en Marc. En Rafel, emocionat, ha explicat que la Perla és “com una filla”.
El projecte Hospigos neix arran de l’impacte emocional que va viure l’equip durant la pandèmia amb el cas d’en Josep, un pacient que no es va poder acomiadar de la seva gossa, Estrella. La família va demanar que la foto de l’animal l’acompanyés fins a la funerària, un gest que va marcar profundament els professionals. Avui, un dibuix d’Estrella forma part del logotip del projecte com a homenatge a aquella història.
Segons Teresa Lapiedra, infermera de suport al dol i a la família, la visita dels animals ajuda a alleugerir l’estada hospitalària, especialment en situacions on ja no hi ha perspectiva de retorn. Aquesta setmana, una altra mascota podrà retrobar-se amb el seu amo en situació de final de vida.
El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Ramon Cedó, destaca que gairebé la meitat dels centres veterinaris de la demarcació s’han sumat a la iniciativa de forma altruista. A més, remarca que també es vetlla pel benestar dels animals, avaluant si tenen un temperament adequat per a una visita hospitalària. Cedó considera que es tracta d’una proposta amb gran acollida i amb un impacte positiu tant en els pacients com en els animals: “Es fan falta l’un a l’altre i, en el moment del retrobament, l’emoció és mútua”.