'Això al poble no li agradarà' prepara la fi de festa de la 3a edició a Salt, Celrà i Lloret

Els organitzadors afirmen que el públic és majoritàriament "del territori"

Els organitzadors de la programació d’arts vives a les comarques gironinesAixò al poble no li agradarà’ es prepara per finalitzar la 3a edició amb un conglomerat de propostes que es repartiran entre Salt (Gironès), Lloret de Mar (Selva) i Celrà (Gironès) el cap de setmana del 30 i 31 de maig. Enguany s’ha apostat per anar fent “una dispersió” de la programació i des del mes de febrer s’han anat programant funcions i activitats a diferents equipaments de la demarcació de Girona. Els programadors teatrals asseguren que aquesta estratègia els ha permès tenir un públic majoritàriament “del territori” molt fidelitzat als equipaments però al mateix temps atraure públic de fora.

‘Això al poble no li agradarà’ encara la recta final de la 3a edició d’aquest cicle. Ho fa amb una programació més distesa que anys anteriors, ja que va arrencar l’1 de febrer i s’ha anat celebrant en diferents espais de la demarcació de Girona. La traca final arribarà el cap de setmana del 30 i 31 de maig quan hi haurà una desena de propostes que es faran entre el divendres i el dissabte a Salt, Lloret de Mar i Celrà.

La programació arrencarà el divendres a dos quarts d’onze del matí al Canal de Salt amb una jornada pensada per a professionals i gent involucrada en l’àmbit de les arts vives. Serà un “espai de reflexió” al voltant de les pràctiques artístiques contextuals, el procés de creació, la programació o l’acadèmia.

A partir d’aquí hi haurà una trobada amb els responsables de ‘L’inevitable’, una proposta cultural de Salt impulsada pels mateixos veïns, que s’organitzen amb comissions. La intenció és conèixer aquesta proposta per aprendre el funcionament i també les motivacions que van portar els impulsors a crear el projecte.

La programació del cicle d’arts vives es traslladarà a Lloret de Mar a partir de les sis de la tarda de la mà de Monte Isla. Es tracta d’un espectacle centrat en la generació alfa (nascuts a partir del 2010) i també del pas a la joventut. Serà al teatre municipal i les entrades són gratuïtes, però cal inscripció prèvia. A partir de les vuit del vespre hi haurà una altra proposta que reflexionarà sobre les danses romàntiques. La idea és reflexionar al voltant dels estereotips romàntics de gènere en l’àmbit de la dansa i veure com a poc a poc es van desconstruint.

Programació a Celrà

El dissabte 31 de maig la programació es concentrarà a Celrà. Serà a partir de les cinc de la tarda amb la instal·lació ‘Cridaran les pedres’ d’Urati Laboratori. La proposta connecta els processos extractius de les mines amb el món digital i porta al públic en una connexió entre el món físic i el virtual.

A partir de les sisJordi Farré portarà ‘B.A.R.R.A.’ al parc Cors-Guinard, una història d’un personatge molt singular que pateix una malaltia que l’obliga a aïllar-se de la societat. La companyia Llum de fideu farà un assaig obert al públic amb ‘Aquí’ per mostrar una exploració entre els conceptes del pas del temps i la memòria. El cicle s’allargarà fins a les onze de la nit amb altres funcions a l’aire lliure i gratuïtes per acostar les arts vives i experimentals a la població.

Centrar-se en el procés

Els organitzadors d’aquest cicle han detallat que malgrat que una part de la programació es concentri en aquest cap de setmana de finals de maig, el projecte va molt més enllà de les funcions. Per això remarquen la importància de les residències amb companyies i de tot l’acompanyament que han fet en els processos de creació amb els artistes que hi participen. “El focus no està en el resultat, sinó en tot el procés”, han afirmat aquest dimarts en una roda de premsa.

De fet, aquest any la programació s’ha dissipat al llarg de tres mesos perquè els organitzadors van veure que no hi havia “prou espai” en un sol cap de setmana per programar totes les propostes que tenien sobre la taula. A més, la idea original d’aconseguir que el públic anés fent ruta per tota la demarcacióno acaba de funcionar” i per això han optat per anar programant activitats fora del cap de setmana.

El que ha permès aquesta acció és que les sales i teatres de la demarcació puguin incloure algunes de les propostes dins de la programació estable. Això fa que hi vagi “un públic més fidel” i majoritàriament del territori, al mateix temps que el segell del cicle atrau nous públics. De cara al futur, però, els organitzadors deixen a l’aire si repetiran la fórmula de dispersió de la programació o recuperaran la idea original per concentrar-ho tot en un sol cap de setmana.