Una vintena d’entitats de l’Alt i el Baix Empordà han decidit aplegar-se sota una coordinadora, anomenada ‘Empordà Dempeus’, per lluitar conjuntament contra l’allau de projectes que consideren que “amenacen” el territori. Els impulsors han assenyalat com a principals riscos la falta d’aigua, la manca d’habitatge, la defensa dels béns comunals i la protecció de les terres agrícoles. El portaveu d’Empordà Dempeus, Josep Ciurana, ha criticat el model actual del sistema elèctric, que ha qualificat de “segrestat per un model d’oligopoli”. Segons Ciurana, “proliferen els parcs fotovoltaics i eòlics, però els importa un rave el consum exagerat de terres fèrtils o posar en risc la biodiversitat marina”.
La primera acció de la nova plataforma serà una manifestació prevista pel 14 de juny a Figueres, amb l’objectiu de visibilitzar la seva oposició als projectes que afecten negativament el territori.
“Estem esgotant la capacitat de càrrega del territori i dels nostres recursos”, ha alertat Josep Ciurana, un dels portaveus de la nova plataforma Empordà Dempeus, presentada a Figueres. L’associació neix per oposar-se a l’allau de projectes urbanístics, logístics i energètics que, segons els seus impulsors, amenacen l’Alt i el Baix Empordà.
El col·lectiu denuncia l’escassetat d’aigua, que vinculen a la contaminació i a l’explotació turística, i infraestructures “sobredimensionades”, com el Pla Logis Empordà o la variant de Vilafant. També critiquen el model ferroviari, centrant-se en el TGV, i reclamen més inversió en transport de proximitat.
Empordà Dempeus vol preservar les terres de conreu, que consideren essencials pel futur agrícola i alimentar, i aturar la urbanització de terrenys per a segones residències. Així mateix, reclamen la protecció de l’espai públic i dels béns comunals, com la Gola del Fluvià, on denuncien activitats il·legals.
La plataforma defensa una transició energètica planificada des del sector públic i no deixada en mans de l’oligopoli elèctric. S’oposen al desplegament de parcs eòlics i fotovoltaics especulatius, i exigeixen respectar les terres agrícoles, la biodiversitat i el paisatge.
Davant d’aquesta situació, aposten per una estratègia coordinada supralocal i ja compten amb el suport d’una vintena d’entitats, amb previsió que se n’hi sumin més. La seva primera acció serà una manifestació el 14 de juny a Figueres, amb dues columnes de marxa que confluiran a la Rambla, on es faran parlaments i un vermut musical.
Les entitats impulsores inclouen, entre altres: IAEDEN-Salvem l’Empordà, SOS Costa Brava, Unió de Pagesos, Stop Macroparc Eòlic Marí, No a la variant de Vilafant, Grup en Defensa de la Gola del Fluvià, Amics de la natura de Cadaqués, Fòrum l’Escala-Empúries, Platges Netes Colera-Portbou, i Associació Turisme Rural Girona.