Dalí, Tàpies, Sacharoff i Ponç, units en un renovat Museu de l'Empordà

L'equipament també ha transformat el projecte museològic i museogràfic

Després de quatre anys de reformes, el Museu de l’Empordà reobre les portes aquest divendres amb un nou projecte museològic i museístic. El director, Eduard Bech-Vila, ha indicat que s’ha deixat enrere l’organització cronològica de la col·lecció per donar pas a una distribució basada en les persones i els llocs. “El que volem és que tothom, en algun moment en el seu caminar pel Museu, vegi alguna peça o element que digui ‘Ostres amb això connecto’”, ha destacat. Algunes de les joies que es poden veure són obres de Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Olga Sacharoff o Joan Ponç. Durant tot el cap de setmana hi haurà jornada de portes obertes, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres.

Amb prop de 80 anys d’història, el Museu de l’Empordà engega una nova etapa amb l’edifici i el discurs museístic renovat. Mentre els operaris treballaven en la reforma de les instal·lacions, els responsables de l’equipament van aprofitar per dur a terme un ampli procés participatiu que ha recollit les impressions i inquietuds de més de 500 persones. Gràcies a les seves aportacions i opinions, el Museu ha reorganitzat la distribució de les peces que formen part de la col·lecció.

“S’ha fet una aposta per una mirada inclusiva i contemporània, que aborda temàtiques rellevants per la ciutadania, i que incorpora una àmplia diversitat de tècniques i sensibilitats”, ha indicat el director del Museu, Eduard Bech-Vila. I és que durant el procés participatiu moltes persones els van transmetre que els faltaven obres que toquessin altres temàtiques d’actualitat com poden ser l’emergència climàtica o la transsexualitat. “Per això les últimes adquisicions que hem fet han tingut en compte aquestes demandes”, ha afegit Bech-Vila.

La primera planta està dedicada a les ‘PERSONES i llocs’, i la segona planta als ‘LLOCS i persones’. El director ha exposat que a cada planta “hi ha subàmbits que s’articulen a través de verbs, amb textos literaris i poètics, que donen fils per poder interpretar per què hi ha aquestes peces exposades”.

Així, els visitants transitaran entre el ‘ser’, ‘persistir’, ‘venerar’, ‘desitjar’, ‘caminar’ o ‘estar’; per contemplar les joies de la seva col·lecció. Per exemple, destaca el quadre ‘Sant Narcís’ (1962) de Salvador Dalí, que està situat al costat de ‘Sant Atil·là’ (1690) de Vicente Berdusan; o les dues obres d’Antoni Tàpies que hi ha exposades, ‘Autoretrat’ i ‘Dona amb blaus’. Així mateix, hi ha peces d’altres artistes destacats com Ramon Martí Alsina, Evarist Vallès o Ramon Reig.

Una de les singularitats de la nova distribució és que abandona l’ordre cronològic, i es poden contemplar peces de ceràmica i escultures del jaciment d’Empúries, al costat d’obres contemporànies. A més, també formen part de l’exposició fotografies com les que Joaquim Fort de Ribot va fer al monestir de Sant Pere de Roda el 1960; o un vestit a la francesa de seda del segle XVIII.

Prop de 80 anys d’història

La primera peça que va formar part de la col·lecció va ser una donació de Joan Tutau el 1876. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes, ha recordat que no va ser fins al 1946 que no es va poder constituir el Museu formalment, després de diversos intents per part de prohoms republicans destacats.

Seguranyes també ha subratllat que les obres de renovació han permès millorar l’eficiència energètica de l’edifici, i que ara l’equipament compleix amb “tots els estàndards d’Europa i més enllà”. “Podem treballar com un Museu de primera línia”, ha recalcat.

Les obres de reforma han suposat una inversió d’un milió i mig d’euros, finançada amb els fons europeus Next Generation i aportacions de l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i la Generalitat.

Aquest divendres al vespre es durà a terme la inauguració, i durant tot el cap de setmana hi haurà visites gratuïtes, aprofitant que la ciutat està en plena celebració de les Fires i Festes de la Santa Creu. El preu de l’entrada general continuarà sent de cinc euros.