Territori augmenta un 50% els viatges en autobús entre Blanes i Girona els dies feiners

La mesura dona resposta a l'increment de demanda de la línia

El Departament de Territori augmentarà un 50% els viatges de la línia d’autobús que uneix Blanes (Selva) amb Girona durant els dies feiners. Entre dilluns i divendres, es passarà de les tretze expedicions per sentit a les 21. I en dissabtes, diumenges i festius hi haurà un servei més al vespre. Els nous trajectes entraran en servei a partir de dilluns vinent, 5 de maig. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, que ha presentat les millores aquest dimecres, subratlla que permetran atendre “l’increment de demanda” que registra la línia —que també passa per Tordera i Maçanet de la Selva— dins l’objectiu “d’apostar per la mobilitat com un element estratègic”. Es preveu que aquesta línia superi els 250.000 passatgers aquest 2025.

L’ampliació de freqüències i horaris al servei d’autobús interurbà entre Blanes i Girona, que opera l’empresa Barcelona Bus, s’aplicarà a partir del 5 de maig. En concret, durant els dies feiners, l’oferta s’incrementarà en un 50%. Entre dilluns i divendres, la línia tindrà vuit expedicions més per sentit (passant de les 13 actuals a les 21). I durant els caps de setmana i festius, sumarà un servei més al vespre.

La consellera de Territori ha posat en relleu que la mesura atén “les peticions d’ajuntaments i usuaris, donant resposta a l’increment de viatgers que aquesta línia ha registrat en els últims anys”. De fet, es preveu que aquest 2025 la connexió amb bus Blanes-Girona (que també passa per Tordera i Maçanet) superi els 250.000 passatgers, cosa que suposarà més que doblar els que va registrar el 2023 (120.729).

Sílvia Paneque, que ha presentat les millores acompanyada de l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, ha afirmat que “durant molts anys no s’ha tingut una visió global de la mobilitat de Catalunya” i que el Govern l’ha posada “al cor” de les seves polítiques.

La consellera ha recordat que cal adaptar el sistema, pensat per a un país de 6 milions de persones, a la realitat actual. “En som més de 8 i caminem cap a una població de 10 milions”, ha dit en referència a Catalunya. “Aquest increment demogràfic també n’implica un d’importantíssim d’usuaris del transport públic; i de fet, en els interurbans és on aquest increment es veu d’una manera més clara”, ha dit la consellera. I aquí, ha precisat que a les comarques gironines aquest augment ha estat de més del 30%.

Sobretot, en dies feiners

A la línia d’autobús Blanes-Girona, sobretot l’increment de freqüències s’aplicarà a les hores punta dels dies feiners, per ajustar-la a la demanda. A més, l’horari del servei s’amplia, de manera que l’últim autobús sortirà de Blanes a dos quarts de nou del vespre (i en sentit invers, des de Girona, a les 21.40 hores).

En paral·lel, i per atendre la demanda dels universitaris, durant els dies lectius la línia suma una nova expedició a primera hora del matí. Sortirà de Blanes a les 6.20 hores, “per facilitar la mobilitat de la comunitat universitària”, ha posat en relleu la consellera.

Els dissabtes, diumenges i festius, s’incrementa una expedició per sentit al vespre. D’aquesta manera, l’últim viatge des de Blanes sortirà a les 20.20 hores; i des de Girona, a les 21.30 hores. En total, els caps de setmana i festius hi haurà set expedicions per sentit i dia. El servei compta amb un abonament T10/120, que permet un descompte del 52% respecte del bitllet senzill.

Recuperació d’ecosistemes marins

Durant la visita a Blanes, la consellera de Territori també ha pujat al veler Blue Panda de WWF Espanya. El vaixell recorre el litoral de la Costa Brava amb el projecte Life Ecorest, una iniciativa pionera per recuperar ecosistemes marins i fomentar la pesca sostenible.

Aquest projecte, on també participen l’Institut de Ciències del Mar-CSIC, la Federació de Confraries de Girona, la Universitat de Barcelona i la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, té com a objectiu restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds de Catalunya. Es tracta de catorze zones de protecció pesquera distribuïdes entre la costa gironina i barcelonina amb una elevada concentració d’espècies en perill, amenaçades o vulnerables, entre les quals hi ha coralls i gorgònies.

Amb la col·laboració del sector pesquer, ambientalistes i científics, es volen establir zones d’exclusió pesquera i implementar tècniques innovadores per la restauració d’aquests ecosistemes afectats per l’activitat humana. Així, entre altres mesures, es treballa amb els pescadors per retornar al mar els coralls i gorgònies que queden atrapats accidentalment en les seves xarxes. Fins ara s’han pogut retornar al mar més de 3.000 espècimens.

Durant la visita al vaixell, la consellera ha coincidit amb el comissari europeu de Pesca i Oceans, Costas Kadis, que també havia mostrat interès per conèixer de prop aquesta iniciativa. A banda de Blanes, el vaixell també atracarà els pròxims dies als ports de Roses i El Port de la Selva (Alt Empordà) per donar a conèixer el projecte.