El jutge anul·la dues multes imposades al #novullpagar

La sancions es van imposar l'octubre i el novembre del 2012

El titular del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha estimat els recursos presentats per dos conductors que van ser multat en el marc de la campanya #novullpagar i ha anul·lat les resolucions del Servei Català del Trànsit que els imposava una sanció de 100 euros a cadascun per haver infringit el reglament de circulació.

Les multes eren del 14 d'octubre i del 4 de novembre del 2012 per no pagar dos peatges de l'AP-7. El jutge considera que els conductors no tenien en aquell moment l'obligació legal de pagar el peatge. Una obligació que no es va establir per llei fins a finals d'aquell any, segons argumenta el jutge en les dues sentències.

En els últims dies van tenir lloc al jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona dos judicis contra les multes imposades en el marc de la campanya #novullpagar. Un dels casos és el de Roger Verdaguer, de 30 anys i veí de Girona, que va recórrer una multa de 100 euros que el Servei Català del Trànsit li va imposar el 14 d'octubre del 2012 per no pagar el peatge Girona Sud de l'AP-7. L'altre cas és el de Jordi Falgàs, coordinador de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) a l'Alt Empordà, que es va negar a pagar el peatge a la sortida de Figueres Sud de la mateixa autopista el 4 de novembre del 2012 i també va recórrer la multa.

Les defenses de Verdaguer i Falgàs van argumentar que no hi havia cap norma que l'obligués a pagar. El jutge els ha donat la raó. En les sentències, ha anul·lat les resolucions del Servei Català del Trànsit perquè conclou que, en el moment dels fets, no hi havia obligatorietat de pagar peatge, fet que pel jutge s'estableix en la reforma legislativa que es va aprovar a finals del 2012.

Anteriorment a aquest canvi legislativa, el pagament del peatge era una "qüestió potestativa en la relació entre concessionari i usuari", segons relata el jutge a les sentències, i per tant conclou que s'evidencia una "manca de tipicitat de la conducta sancionada en el moment de la comissió dels fets".

El jutge recorda que una llei del 1972 assenyalava que "el concessionari podrà rebre dels usuaris" un peatge, mentre que la reforma que es va fer a finals del 2012 establia que el concessionari "té dret a percebre" un peatge dels usuaris de la via i que aquests últims "estaran obligats a abonar l'import del peatge".

A més, en els dos casos, el jutge considera que els conductors sí van complir amb l'obligació d'aturar-se al peatge, "sense que en cap cas es pugui considerar que l'obligació de pagament del peatge formi part del contingut de la senyalització". Contra les dues sentències no es pot interposar cap recurs ordinari.

Aquestes dues sentències se sumen a la d'un jutjat contenciós administratiu del País València que a començaments del mes de setembre va anul·lar una altra multa de la campanya #novullpagar.