El folklore experimental de les Ölivias arriba a la Casa de Cultura de Girona

El duo format per Clàudia Balletbó i Isabel Archs presentarà el seu nou treball

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona continua amb la programació regular de concerts. Aquest divendres, 11 d’abril, presenta la proposta d’Ölivias, un duet de violí, piano i veu dedicat a la creació de projectes conceptuals que fusionen la paraula i la sonoritat posant especial cura en l’estètica i el contingut.

El duet martorellenc, format per Clàudia Balletbó i Isabel Archs, va néixer com a Ölivia Musyk durant el confinament per la necessitat de canalitzar i expressar el dol per la mort de diverses persones pròximes a les components del duet. Aquell punt de partida va propiciar el doble EP Antich Ventura (2021) i Clamare (2022), en què la mort, el dol i l’absència eren els tres grans pilars temàtics. En aquests projectes hi han participat artistes com Marina Herlop, Tarta Relena i The Bird Yellow. Ara, el duet s’ha rebatejat com a Ölivias i ha publicat un nou treball que porta per nom Que baixi el cel (Segell Microscopi, 2024) i que vol aterrar i dessacralitzar la mort.

El 25 d’abril, el pianista Carles Marigó torna a la Casa de Cultura onze anys després del seu debut a l’escenari del Viader, convertit en un dels pianistes més destacats de la seva generació. En aquesta ocasió celebrarà el final de gira de l’espectacle Breaking Bach, l’any del 340è aniversari del naixement de Johann Sebastian Bach (1685) i el 275è aniversari de la seva mort (1750).

En el marc del festival Girona A Cappella, Sfera Vocali presentarà el 16 de maig Sospirs, un concert que convida els espectadors a explorar els sentiments humans més profunds a través de la música i la poesia.

En l’àmbit de la música clàssica, el 9 de maig Inner Trio, format per Marta Cid (saxo soprano), Carlos Segura (saxo baríton) i Maria Saurina (piano), oferiran un concert amb obres de Poulenc, Debussy i Arensky. Aquesta formació s’ha creat a l’Escola de Música Superior de Catalunya (ESMUC), i el 2024 van ser els guanyadors del segon Concurs Internacional Liceu Sax Festival.

El 23 de maig, Meritxell Neddermann sorprendrà el públic amb un espectacle íntim que dona tot el protagonisme a la veu i el piano. La seva destresa barrejant gèneres amb exquisidesa —música clàssica, jazz, funk i indie— i l’experimentació amb loops, pedals i vocòder, han fet de Meritxell Neddermann un dels noms propis més reconeguts de l’escena musical catalana.

El programa es tancarà el 31 de maig amb l’espectacle La Clara al paradís perdut, a càrrec de Laia Frigolé (veu) i Lamia Bensmail (piano). La Clara és un personatge atemporal que ens explica la seva història des del seu paradís perdut personal. La base musical d’aquest viatge són l’òpera i el lied nord-americans de la segona meitat del segle xx i inicis del xxi, músiques que posen en primer pla els problemes contemporanis de les societats capitalistes del món occidental i que tracten la figura femenina des d’una mirada complexa i rica.

Les entrades (5 euros) es poden comprar anticipadament a la pàgina web (www.casadecultura.cat) i a la secretaria de la Casa de Cultura (de dilluns a divendres, de 9.30 a 18.00 h) i, fins a trenta minuts abans de l’inici del concert, a l’auditori Josep Viader. Només s’accepta el pagament amb targeta i es recomana comprar-les anticipadament.