GastroPirineus ha tancat a l’estació de La Molina (Cerdanya) l’edició del seu desè aniversari que, entre aquest dilluns i dimarts, ha reunit una quinzena de cuiners. Una xifra que supera els 200 en tota la trajectòria del certamen, el qual aposta per portar la cuina al territori a diferència d’altres congressos i esdeveniments d’aquest tipus. L’impulsor de les jornades, Lluís Bofill, que és director de GastroEvents, ha valorat molt positivament la resposta del públic. El xef Joan Roca, del Celler de Can Roca, ha clausurat els actes d’aquesta edició i ha valorat la cuina de muntanya com “una font d’inspiració”. També ha aprofitat per reivindicar el paper de Catalunya en la gastronomia mundial i el talent que hi ha a les cuines del país.
Bofill ha dit que el certamen ha reunit cuiners de tot el Pirineu, a més d’altres provinents de Girona, Barcelona, Tarragona i les Terres de l’Ebre. Pel que fa a la gastronomia cerdana, n’ha destacat la riquesa i la tasca “d’ambaixadors” que es duu a terme des del Col·lectiu de cuina pirinenca de Cerdanya. Finalment, ha dit que, amb tot plegat, es dona vida al territori, a més dels productors i els seus productes.
Mentre, el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Carles Ruiz, ha destacat “l’aliança” que s’estableix entre la gastronomia i les estacions de muntanya amb GastroPirineus i ha explicat que estan treballant per oferir productes de qualitat als seus clients. En aquest sentit, ha dit que han d’anar generant productes diferents i veu importants les propostes “en l’àmbit gastronòmic” per tal de reforçar les produccions locals.
Per la seva banda, el xef Joan Roca ha assegurat que hi ha molts cuiners que estan fent “una feina extraordinària” i que, després d’una revolució de la cuina d’avantguarda, Catalunya està consolidant una oferta moderna i que mira al futur “perquè té un pòsit cultural i unes arrels profundes”. Pel que fa a la pròxima edició de GastroPirineus, el director de GastroEvents ha avançat que es farà a l’estació ribagorçana de Boí Taüll.