El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, demana no fer “alarmisme” amb la política d’aranzels de l’administració Trump, però sí aposta per activar els ERTO com a “actuació preventiva”. “No cal exagerar ni minimitzar la situació, però sí veure com evoluciona”, assegura. Ros diu que caldrà estar “atents” i actuar “sector per sector i empresa per empresa”, i que per això, a la reunió de dilluns amb el Govern, el sindicat demanarà crear “les comissions necessàries” per seguir de prop l’impacte dels aranzels (per exemple, amb la indústria auxiliar de l’automòbil). Ros diu que “per sort” Catalunya “no exporta molt” als EUA, però alerta que “el veritable risc” és que Trump pugui crear “una crisi psicològica” que freni el consum.
El secretari general de la UGT diu que caldrà estar amatents a les conseqüències de la política d’aranzels americana, però que, “en aquests moments, no hi ha risc de destrucció de llocs de treball ni de recessió” per a l’economia catalana. “Per sort, no exportem molt als Estats Units; tindríem un problema més greu si els aranzels els imposessin Alemanya o França”, ha valorat Camil Ros.
Ara bé, el secretari de la UGT també admet que els anuncis de Trump han de permetre “posar el focus” en l’escut social. I que això s’ha de fer analitzant l’impacte dels aranzels “sector per sector” i, fins i tot “empresa per empresa”. Com a exemple, Ros explica que de moment els fabricants d’automòbils “no se’n troben afectats”, però sí aquelles indústries auxiliars que fabriquen components per a cotxes que, després, s’envien als Estats Units.
Per això, a la reunió que dilluns la Generalitat mantindrà amb patronals i sindicats -i que Ros ha agraït a Illa que l’hagi convocada- el secretari general ja ha avançat que les seves peticions aniran en dues línies. Per una banda, demanar que s’activin els ERTO com a “mesura preventiva d’escut social”, perquè ja s’ha demostrat que han “funcionat” en situacions com el covid. I per l’altra, que es creïn “totes aquelles comissions necessàries” per seguir de prop l’impacte dels aranzels en determinats sectors (i poder emprendre les mesures pertinents).
Ros ha recordat que, a principis del 2000, la crisi del tèxtil va traduir-se en deslocalitzacions, tancaments d’empreses i va afectar sobretot aquelles que “tenien produccions de fins al 30 o el 40% amb Inditex”. El secretari general ha explicat que ara, en el cas dels aranzels, aquelles empreses que exportin volums similars als Estats Units, sí que necessitaran activar mesures -com els expedients temporals- fins que no reorientin la producció. Però també ha dit que, a Catalunya, en coneix “molt poques”.
“Ara bé, allò que cal és actuar preventivament, perquè els ERTO ens permeten garantir protecció per als treballadors”, ha afirmat. Més enllà d’això, el secretari general de la UGT sí que demana no fer “alarmisme” amb els anuncis que venen de l’altra banda de l’Atlàntic. “No cal exagerar ni minimitzar la situació, sinó anar pas a pas i veure com evoluciona”, ha dit.
“Crisi psicològica”
Per a Camil Ros, amb els aranzels, el risc no està tant en l’impacte que tinguin els gravàmens en determinats sectors, sinó més aviat en “la crisi psicològica” que generin els anuncis de Trump. “És a dir, que es creï inseguretat financera i que la gent retingui el consum”, ha dit. “Però també és cert que, amb la crisi dels preus i la inflació, gràcies a les mesures que es van impulsar i a la reforma laboral, no hi va haver destrucció d’ocupació”, ha precisat.
Per això, el secretari general de la UGT aposta per combatre la política d’aranzels de Trump amb “més estat del benestar, més polítiques actives d’ocupació i, evidentment, més Europa”. I aquí, en referència a la reunió de dilluns, ha precisat: “I en aquest cas, Europa comença per la Generalitat”.
Maxi Rica, reelegit a Girona
Camil Ros ha assistit aquest divendres al congrés que ha celebrat la UGT de les comarques gironines per escollir directiva durant els propers quatre anys. Els assistents han reelegit la candidatura encapçalada per Maxi Rica -l’única que s’ha presentat- amb el 89% dels vots.
El secretari general de la UGT a Girona ha admès que els darrers quatre anys han estat “un període especialment complicat” pels estralls que va comportar la pandèmia, però que també s’ha traduït en “grans acords” laborals (com la reforma laboral o l’increment del salari mínim). Rica ha destacat que la UGT és “el sindicat majoritari al territori” i, com a propostes de futur, s’ha fixat sobretot combatre “els discursos d’odi” que venen de l’extrema dreta.
“Hi ha una dinàmica i un intent real d’aturar els avenços i la millora de les condicions dels treballadors amb aquests missatges”, ha subratllat. Rica critica que “s’estigmatitzin” determinats col·lectius, i que això serveix “de palanca” per precaritzar les condicions de vida de la classe treballadora. I per combatre-ho, subratlla que en aquest mandat una de les seves prioritats serà “construir un veritable espai de defensa dels valors democràtics”, en paral·lel a continuar la feina feta en matèria laboral.