Admesa a tràmit la demanda de la família d’Ortega Monasterio contra la CCMA i Anna Teixidor

La família reclama la retirada del documental i un milió d’euros d'indemnització

El jutjat de Primera Instància de Barcelona número 52 ha admès a tràmit la demanda civil presentada per la família de Josep Lluís Ortega Monasterio contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la periodista Anna Teixidor. La família considera que el documental “Murs de silenci. Gran Escala 2000”, emès per TV3 el 19 de novembre, vulnera l’honor i la memòria del compositor. La demanda, redactada pel despatx d’advocats de Xavier Genover, es va acceptar el 21 de març, i la part demandada té 20 dies hàbils per presentar el seu escrit de contestació.

Segons la família, el documental conté “mentides i falsedats” que han perjudicat greument la imatge del compositor. En un comunicat, denuncien que els autors no van contrastar la informació amb ells abans de l’emissió, tot i que el projecte es va elaborar durant dos anys. També critiquen que el documental no fa cap referència a les dues sentències judicials que van acreditar la innocència d’Ortega Monasterio en relació amb els fets que s’hi exposen.

A més, lamenten que el documental no hagi tingut en compte la informació publicada per la premsa de l’època, que va reflectir la seva absolució, i denuncien que l’obra ha generat malestar entre ajuntaments i grups d’havaneres que han expressat incomoditat per la seva memòria i obra.

Una “venjança” per la seva defensa de la democràcia

Els familiars consideren especialment greu que aquestes acusacions es facin contra una persona que va morir fa 20 anys i no pot defensar-se. Segons expliquen, tant l’Audiència Nacional com el Tribunal Suprem van declarar la seva innocència dels mateixos càrrecs que ara es tornen a esmentar.

Defensen que aquestes acusacions van ser una “venjança” d’un sector de l’exèrcit contra Ortega Monasterio, que va donar suport a la Unió Militar Democràtica (UMD), una organització militar clandestina que impulsava la democratització del país. A més, recorden que l’any 1968 va compondre una havanera on es deia “Visca Catalunya, Visca el Català”, fet que tampoc el va ajudar en el seu context polític i militar.

Expliquen que aquest posicionament li va costar cinc mesos de presó, i que, malgrat ser amnistiat i reincorporat a l’exèrcit, es van manipular contra ell notes confidencials –les mateixes que es llegeixen al documental– per acabar expulsant-lo definitivament. Finalment, Ortega Monasterio va aconseguir que es revoqués el primer Tribunal d’Honor a Espanya, recuperant així la seva reputació.

Petició de retirada del documental i indemnització d’un milió d’euros

La demanda civil reclama que el documental sigui declarat una “intromissió il·legítima” contra l’honor del compositor i que es retiri de tots els webs, plataformes i xarxes socials de la CCMA. A més, exigeixen que, si la sentència és condemnatòria, la resolució es difongui als informatius de TV3 i als mitjans que van cobrir la notícia. També sol·liciten que la corporació contracti publicitat en mitjans digitals i impresos per donar a conèixer la sentència.

A la demanda s’inclou una reclamació d’un milió d’euros per perjudicis d’imatge i danys psicològics i reputacionals. Segons la família, aquests diners es destinaran al “foment de la cultura i la cançó catalanes, i molt especialment de les havaneres”, com a part de l’objectiu de “restaurar l’honor” d’Ortega Monasterio.