La Fundació Ernest Morató retira el Premi 2/4 a José Luis Ortega Monasterio

El motiu són les recents revelacions de la seva suposada conducta d'abusos sexuals

La Fundació Ernest Morató, entitat dedicada a preservar i promoure el patrimoni musical de les havaneres, ha anunciat la retirada del Premi 2/4 que va atorgar a títol pòstum a José Luis Ortega Monasterio l’any 2018. Aquesta decisió es pren després de la recent emissió del documental “Murs de Silenci” a TV3, en què es revela informació sobre presumptes comportaments delictius de Monasterio.

El documental, part d’una sèrie d’investigacions recents, exposa testimonis i evidències sobre la seva suposada implicació en abusos sexuals. Les revelacions han tingut un fort impacte, especialment entre la comunitat cultural vinculada a les havaneres, on Monasterio era una figura destacada per la seva prolífica tasca com a compositor.

En un comunicat fet públic avui, la Fundació expressa: “Demanem també als grups d’havaneres i organitzadors de cantades que considerin la possibilitat de prendre alguna mesura sobre si cal o no mantenir en el seu repertori les seves composicions i eliminar qualsevol comentari laudatori sobre la seva figura.”

L’impacte de l’obra d’Ortega Monasterio

José Luis Ortega Monasterio, d’origen madrileny, es va establir a Calella de Palafrugell (Baix Empordà), on va esdevenir una figura central en el món de les havaneres. És conegut principalment per ser l’autor de “El meu avi”, una de les havaneres més emblemàtiques i interpretades a Catalunya. La seva obra es caracteritza per una profunda evocació de l’esperit marítim i per la seva capacitat d’integrar elements populars en les seves composicions.

La seva influència s’ha mantingut viva en cantades arreu del territori, on les seves peces formen part del repertori habitual. No obstant això, les darreres revelacions posen en qüestió la seva herència cultural i ètica, provocant un debat intens dins la comunitat musical.

Reaccions a les noves revelacions

L’impacte del documental ha generat reaccions diverses. Algunes agrupacions d’havaneres han expressat dubtes sobre si continuar interpretant les seves peces, mentre que altres es mostren més cauteloses i prefereixen esperar el desenllaç d’aquest debat. La Fundació Ernest Morató s’ha posicionat fermament, prioritzant els valors ètics davant de l’obra cultural.

La decisió d’eliminar comentaris laudatoris sobre Ortega Monasterio també posa en relleu la importància d’abordar amb responsabilitat el llegat cultural de figures controvertides.

El documental “Murs de Silenci”

El programa emès a TV3 forma part d’una sèrie d’investigacions que analitzen la impunitat de certs comportaments delictius, sovint amagats sota el pes de la fama o el reconeixement. El cas d’Ortega Monasterio s’insereix en un context més ampli de revisió i qüestionament de figures culturals històriques.

Aquest episodi ha obert una reflexió sobre com gestionar l’herència cultural quan es veuen implicades en controvèrsies morals o legals.