La compra de la col·lecció Santos Torroella es debatrà en comissió

La moció contra la intervenció dels Mossos al desallotjament del bloc de Salt no ha prospoerat

L'Ajuntament de Girona crearà una comissió informativa especial per debatre públicament els pros i contres de la compra de la col·lecció d'art contemporani de Rafael i Maria Teresa Santos Torroella. La comissió es crea a petició de PSC i PP que, mitjançant una moció, han sumat el suports de CUP i l'abstenció d'ICV.

La voluntat és que es convidin experts i tècnics per valorar la idoneïtat de comprar aquesta col·lecció, per la qual l'alcalde tenia tancat un principi d'acord per 3, 9 MEUR, i que sigui de caràcter públic. D'altra banda, CiU i PP han votat en contra d'una moció de suport a la PAH que demanava als Mossos d'Esquadra que no intervinguin en el desallotjament del bloc Salt. El PP i el PSC han presentat conjuntament una moció per demanar la creació d'una comissió informativa especial per debatre la idoneïtat de comprar la col·lecció d'art Santos Torroella i exposar-la a l'antiga Casa Pastors, que haurà de rehabilitar-se. "No qüestionem la qualitat del fons d'art sinó que Girona faci el salt qualitatiu que ens diu el govern que farà amb la seva compra", ha valorat la portaveu popular, Conepció Veray. 

Les portaveus dels dos grups han defensat que la mesura no vol "posar pals a les rodes" a la decisió del govern d'adquirir aquesta col·lecció sinó que es proposa perquè "tothom tingui el màxim d'informació possible". "No es tracta d'allargar artificialment el debat sinó de que tot el procés es faci amb la màxima publicitat possible", ha valorat la portaveu socialista, Pia Bosch.

La CUP ha decidit donar-hi suport, tot i que ja ha avançat que no votarà a favor de la compra, i ICV s'ha abstingut. El seu portaveu, però, també ha deixat clar que no recolzaran la compra de la col·lecció quan arribi al ple perquè és una compra que el consistori "no es pot permetre en aquests moments".

En aquesta comissió, que tindrà caràcter públic, i hi podrà assistir tothom que vulgui, es podrà demanar la compareixença d'experts i tècnics de les àrees de cultura, patrimoni, turisme i economia i s'emetran informes.

Els recels de l'alcalde

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha retret als dos grups que hagin optat per l'opció de presentar una moció quan l'ajuntament està elaborant informes per analitzar l'impacte turístic i econòmic a petició d'alguns d'aquests grups. L'alcalde, que fa any i mig que negocia aquesta compra, ha assegurat que és un actiu per a la ciutat i ha reivindicat que el govern "ha de poder governar" i fer projectes. Puigdemont, molest, ha recordat que quan Girona ha fet d'altres projectes culturals i turístics importants com l'adquisició de la col·lecció de cinema Tomàs Mallol o la rehabilitació de les cases de l'Onyar no es van debatre en comissions d'aquest tipus.

L'alcalde també ha expressat els seus dubtes sobre com haurà de funcionar aquesta comissió i si és l'instrument més adient per debatre aquest assumpte. "Qui determinarà qui compareix a la comissió i com ens posarem d'acord per establir un dictamen o unes conclusions contundents que els ajudin a esvair aquests dubtes que diuen que tenen?", ha qüestionat Puigdemont.

Aquesta és la primera vegada que la compra de la col·lecció Santos Torroella es debat al ple. L'alcalde va fer un intent de portar-la al ple de setembre però, en veure que no prosperaria la seva proposta, la va retirar de l'ordre del dia. Puigdemont ha explicat que han mantingut alguns contactes amb privats que estarien disposats a invertir en el projecte i assegura que tenen previstos més contactes amb fundacions i administracions. Ara bé, ha reconegut que primer cal que el ple recolzi el projecte. "No podem anar a picar portes si no portem alguna cosa més a la carpeta", ha reconegut Puigdemont, que assegura que sense el vistiplau del ple la compra no pot tirar endavant.

Sense acord sobre el bloc Salt

CUP i ICV pretenia que l'Ajuntament de Girona es posicionés públicament contra el desallotjament del bloc de Salt -previst per dimecres 16 d'octubre- i demanava als Mossos d'Esquadra que es neguessin a fer efectiva l'ordre de desallotjament. La seva moció ha rebut el suport de PSC i el regidor no adscrit Carles Palomares i el vot contrari de les dues regidores del PPC. La portaveu popular, Concepció Veray, ha argumentat el vot en contra dient que les decisions judicials s'han de respectar i que és l'Ajuntament de Salt qui s'ha de pronunciar sobre aquest desallotjament.

Per la seva banda, CiU ha demanat un canvi en el redactat abans de votar. El portaveu del grup, Carles Ribas, ha demanat que la petició d'aturar el desallotjament s'adreci cap a l'Audiència de Girona -que és qui, segons Ribas, pot aturar el desallotjament- i no cap al Departament d'Interior. CUP i ICV han acceptat incorporar que l'escrit s'adreci a l'Audiència però no han acceptat eliminar l'apartat que feia referència als mossos i tampoc no han accedit a votar-ho per separat. Això ha fet que CiU no hi doni suport i la moció no prosperi.

Les zones blaves, adjudicades

El ple també ha aprovat concedir a l'empresa Setex Aparki S.A., amb seu a Madrid, la concessió durant els propers dos anys de les zones blaves a la ciutat (amb possibilitat de dos anys més de pròrroga). Aquesta adjudicació ha estat precedida de polèmica ja que feia més de 20 anys que el servei el prestava Mifas (una empresa del tercer sector), a través de l'empresa Giropark.

Des de l'oposició, les crítiques més dures han estat les del PSC. La portaveu, Pia Bosch, ha recordat que en el ple de l'abril, quan es votaven les condicions del concurs, el seu grup ja va alertar que les clàusules del plec no afavorien el manteniment de Mifas al capdavant de la gestió sinó que el concurs "estava fet perquè el guanyés una gran empresa". "Avui culminem el que és una vergonya per a la ciutat i ho podríem haver evitat perquè els van advertir", ha retret Bosch a l'equip de govern.

Per la seva banda, l'alcalde ha lamentat que Mifas hagi perdut la gestió de les zones blaves però ha defensat que no es poden fer concursos "a dit" i que s'ha complert la llei de contractació en tot moment. Després de perdre el concurs, l'ajuntament va aprovar una subvenció per valor de 350.000 euros per a Mifas. L'adjudicació a aquesta nova empresa s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, PP i el regidor no adscrit i amb els vots en contra de PSC, CUP i ICV.