Girona atén dotze demandants d'asil per motius d'LGTBI-fòbia al país d'origen el 2024

El servei d'atenció dona suport a vuit denúncies i set incidències que han tingut lloc a la ciutat

El Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectivosexual i de Gènere de Girona (SAI) de l’Ajuntament de Girona ha atès 85 persones durant el 2024. Segons informa l’Ajuntament en un comunicat, han rebut assessorament sobre situacions relacionades amb l’afectivosexualitat i la identitat de gènere. La major part tenien entre 24 i 40 anys i procedien de Catalunya o de països llatinoamericans com Xile, Hondures, Colòmbia i Veneçuela. També han atès persones que provinent del Marroc, Gàmbia, Bèlgica i Filipines. Del total de persones ateses, dotze eren sol·licitants d’asil per motius d’LGTBI-fòbia als seus països d’origen. En aquests casos, els han ofert orientació en temes d’habitatge i el programa d’acollida a refugiats de Creu Roja.

El Servei ha atès de forma presencial32 casos i per correu electrònic o telèfon els altres 53 casos, i els han ofert acompanyament psicosocial, psicològic i jurídic (tant individual com familiar), així com acompanyament per dur a terme tràmits administratius com és el canvi de gènere. A més, han donat suport a vuit denúncies i set incidències per LGTBI-fòbia a la ciutat de Girona. Alhora, han acostat els atesos al teixit associatiu LGTBIQ+ de la ciutat.

“El servei d’atenció LGTBIQ+ de Girona és essencial per garantir els drets i el benestar de les persones del col·lectiu. Les dades d’atenció d’aquest any evidencien la necessitat d’un acompanyament especialitzat, sobretot per a aquelles que fugen de l’LGTBI-fòbia. Seguim fent avançar la ciutat perquè esdevingui un referent en drets LGTBIQ+ i farem front als intents d’alguns sectors de fer retrocedir els drets i les llibertats conquerits”, ha destacat la regidora d’Igualtat i Justícia Social i de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly.

D’altra banda, el Consell Municipal LGTBI+ de l’Ajuntament de Girona ha demanat a la Generalitat que garanteixi un servei d’acompanyament psicològic “digne, adequat i accessible” per a totes les persones LGTBIQ+. A través d’una carta que ha fet arribar al Departament d’Igualtat i Feminismes, lamenten els canvis que ha patit el Servei d’Acompanyament Psicològic que s’ofereix des de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+.

Per una banda, denuncien que el nombre d’atencions psicològiques s’ha reduït a un màxim d’entre tres i cinc sessions; que l’atenció psicològica a partir d’ara serà exclusivament telemàtica, excepte si la persona professional decideix oferir atenció presencial en funció de l’estudi del cas, i que es manté la directriu que no s’atendran persones que ja rebin atenció psicològica d’altres serveis.

El Consell Municipal LGTBI+ considera que aquestes directrius en el model d’atenció suposen “un pas enrere” en la garantia de drets de les persones LGTBIQ+. És per aquest motiu que reclamen que s’asseguri un nombre suficient de sessions, que es garanteixi la possibilitat d’atenció presencial per aquelles persones que ho sol·licitin, i que es revisin els criteris d’accés perquè “tothom pugui fer ús d’aquest servei gratuït i especialitzat en diversitat afectiva, sexual i de gènere”.