Els oleïcultors de l'Empordà tindran la DO a punt per la pròxima collita

El sector assegura que la derogació de la DOP Oli d'Empordà no ha afectat la producció ni les vendes

El passat mes d'abril, la Generalitat va donar a conèixer que havia derogat la denominació d'origen protegida (DOP) Oli d'Empordà a causa del canvi de la normativa europea i la necessitat d'adaptar-se als nous requisits. Des de llavors, el sector ha estat treballant per tornar a tenir la certificació en marxa i, en principi, preveuen que la setmana vinent ja torni a estar reconeguda en el DOGC.

"Tot els terminis s'han anat complint, continuarà essent una certificació provisional per a Catalunya i Espanya i esperem que estigui aprovada a la UE en un o dos anys", assegura el president de la DO, Simó Casanovas. D'aquesta manera, la nova collita ja podrà ser certificada com a DOP. Ara fa cinc anys, el juliol del 2007, els oleïcultors van enviar a la Comissió Europea la sol·licitud perquè l'Oli de l'Empordà pogués tenir la denominació d'origen protegida i, finalment, se li va concedir transitòriament durant el mes de maig del 2008.

No obstant això, amb els canvis de normativa europea, la Generalitat va decidir aquest passat mes d'abril del 2013 derrogar aquesta certificació fins que es pogués adaptar als nous requisits. El sector tenia clar que havien d'engegar els tràmits necessaris ben aviat si volien que la següent collita pogués etiquetar-se sota aquesta denominació.

Casanovas ha explicat que tant bon punt van tenir coneixement de la derogació van tornar a presentar la documentació necessària davant de l'administració catalana perquè tornés a tramitar-ho. "Vam enviar l'expedient a la UE perquè ho aprovés i ara estem a l'espera que aquesta propera setmana ja surti al DOGC la certificació provisional per a Catalunya i Espanya", ha explicat el president de la DO. D'aquesta manera, la propera collita que es preveu que comenci un xic més tard del normal - a inicis de novembre- ja podria tenir a punt la denominació d'origen. "Aquest és el procés, primer s'aprova al país i llavors es pot portar a la UE, esperem que aquest organisme europeu ho aprovi d'aquí a un o dos anys", ha afegit Casanovas.

Segons el president de la DO, el calendari s'ha complert i la derogació no ha afectat a la producció com tampoc al nombre de vendes. "Quan es va derogar ja estava tot l'oli envasat i, per tant, s'ha pogut anar venent perfectament. No hem notat cap davallada en les vendes ni hem registrat cap problema", ha assegurat. En aquest sentit, Casanovas ressalta que en els darrers anys han notat com l'Oli d'Empordà ha adquirit un renom arreu d'Espanya. "La gent comença a conèixer que es tracta d'un oli de molt alta qualitat, diferenciat dels altres i estem fidelitzant a la clientela", ha explicat el president.

Per això, els objectius a llarg termini es basen en promocionar aquest oli i ampliar el nombre de consumidors. "La setmana que ve ja estarà la denominació dins del reglament, podrem tornar a certificar l'oli i tornar a treballar", ha puntualitzat.

En principi, des de la DO esperen que aquesta nova collita sigui similar a la de l'any passat quan es van recollir uns cinc milions de quilos d'olives que van permetre obtenir uns 300.000 quilos d'oli. Tot i el bon rendiment i l'augment de vendes, el sector no es planteja augmentar la superfície de producció. "Quan acabem una temporada i comencem una altra, les existències d'oli són pràcticament nul·les, però avui en dia, en aquest moments econòmicament crítics que vivim, la gent no fa noves plantacions perquè manquen inversions", ha comentat Casanovas. Segons detalla el president, és possible que "alguna persona" planti noves oliveres però les hectàrees cultivades es mantindran pràcticament igual.

"En aquests moments encara que falti més oli la gent conserva el que té i dificilment s'atreveix a fer noves inversions", ressalta el president de la DO. A més, Casanovas assegura que tampoc tenen previst ampliar el nombre d'hectàrees cultivables de cara als propers anys. Actualment, la zona de producció de l'oli de la DOP comprèn terrenys situats a diversos pobles de l'Alt Empordà, 36 municipis del Baix Empordà, cinc del Gironès i tres del Pla de l'Estany. L'Oli d'Empordà està fet majoritàriament amb l'oliva autòctona de la zona de la varietat argudell - molt rústica- tot i que també es barreja amb la curivell, la verdal ( llei de Cadaqués) i l'alberquina amb més de 100 anys de presència en aquests territoris.