El projecte europeu iToBoS, liderat per la Universitat de Girona (UdG), ha desenvolupat un escàner que permet detectar preventivament casos de melanoma. Es tracta d’un projecte de recerca de quatre anys que finalitza aquesta setmana i ha tingut un pressupost de 12 milions d’euros. El projecte ha permès desenvolupar un escàner corporal que avalua de forma íntegra els pacients. Obté imatges cutànies d’alta resolució sense contacte i hi incorpora intel·ligència artificial per integrar informació d’altres fonts com ara l’historial clínic, les dades demogràfiques i la genòmica del pacient a partir d’una mostra de saliva. Al llarg del projecte de recerca s’han fet estudis clínics en tres hospitals de Barcelona, Trieste i Brisbane.
El grup de recerca VICOB de la UdG ha liderat el projecte de recerca iToBoS, que es basava en la creació d’un escàner que incorporés intel·ligència artificial per detectar de forma preventiva el melanoma. Fins ara hi ha procediments de dermatoscòpia de contacte que són lents i tediosos per als pacients i sistemes d’intel·ligència artificial que permeten fer prediccions.
En el cas del projecte liderat per la UdG, l’escàner permet obtenir imatges de la pell en alta resolució sense contacte amb el pacient, millorant el procés. A més, el model d’intel·ligència artificial no només es limita a fer prediccions sinó que també “proporciona explicacions per ajudar els metges a prendre decisions”, segons ha explicat el catedràtic i director del projecte, Rafael García.
L’eina es basa en els models més recents d’intel·ligència artificial per combinar les dades que ja estan disponibles com ara les imatges dematoscòpiques amb la informació que adquireix a partir del nou escàner. A més, els algoritmes també integren altres dades addicionals com ara l’historial mèdic, l’edat o el sexe del pacient. A partir d’una mostra de saliva, s’obté el genoma i també s’inclou en aquestes dades que combina el sistema.
L’objectiu és que l’escàner analitzi les pigues de cada pacient amb totes les dades possibles per tal de fer una imatge personalitzada. Amb les successives exploracions, la màquina elabora un seguiment de canvis en les pigues de cada pacient i això permet calcular el risc de manera holística de cada pacient de tenir melanoma.
La UdG lidera el consorci internacional de vint organitzacions que formen part del projecte, format per cinc centres de recerca de destacat nivell científic i acadèmic, com són la Universitat de Girona, la Leibniz Universität Hannover d’Alemanya, MTA SZTAKI Hungarian Academy of Sciences d’Hongria, Fraunhofer HHI d’Alemanya i la National Technical University of Athens de Grècia. També formen part del consorci les empreses multinacionals, Bosch, IBM, RICOH, Barco i Candfield Scientist, i les PIMEsOptoTune de Suïssa, Coronis Computing d’Espanya, Trilateral Research d’Irlanda, V7 del Regne Unit, i Isahit i Torus Actions de França. Finalment, completen el consorci el Melanoma Patient Network Europe, amb seu a Suècia, l’Hospital Clínic de Barcelona, la Università degli Studi di Trieste d’Itàlia i la University of Queensland d’Austràlia.
Un tipus de càncer comú i en augment
El càncer de pell és la neoplàsia maligna humana més comuna i la seva incidència ha augmentat en els darrers deu anys. Dels diferents tipus de càncer de pell, el melanoma constitueix la primera causa de mort. Segons les estadístiques més recents, el melanoma cutani és el sisè tipus de càncer més comú a Europa, amb més de 140.000 casos nous diagnosticats anualment.
Afortunadament, el melanoma es pot curar si es tracta en una etapa primerenca. Més del 90% dels pacients amb melanoma segueixen vius després de 5 anys, si es tracten a temps. Si s’ha produït una disseminació de les cèl·lules canceroses (melanoma metastàtic), la proporció de pacients vius després de 5 anys pot ser del 23% o menys. iToBoS contribueix a la detecció primerenca i a la millora dels diagnòstics personalitzats, oferint noves eines per combatre aquesta malaltia.