L’Ajuntament de Salt (Gironès) ha celebrat aquest vespre la tradicional entrega dels Premis Tres de Març que en la seva 36a edició s’ha atorgat a l’entitat esportiva del Club Piragüisme Salt-Ter. L’acte s’ha celebrat en un Teatre de Salt pràcticament ple per reconèixer la tasca integral que el club esportiu ha realitzat en els seus 28 anys d’història a favor del municipi i de la seva gent.
El jurat dels Premis Tres de Març van acordar per unanimitat atorgar la màxima distinció institucional de la Vila de Salt a l’entitat del Club Piragüisme Salt-Ter “pel seu paper en la promoció i arrelament de la pràctica del piragüsime, per haver portat el nom de Salt arreu del món i pel compromís i estima pel territori i l’entorn natural del Ter.” Per això, en el seu discurs, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha posat en relleu tres aspectes que han anat vinculats a la història de l’entitat esportiva com han estat l’aigua, la voluntat de fer poble i la projecció de la vila a escala internacional gràcies al mateix club. Viñas ha destacat que “l’aigua i la història del municipi sempre han anat estretament lligades, primer com a garantia per a l’agricultura i fent de Salt un bon lloc per assentar-s’hi per la fertilitat dels terrenys, posteriorment, perquè l’aigua era la força de les indústries tèxtils que es van instal·lar a la Vila i ara com a entorn mediambiental privilegiat”. Un entorn d’aigua que el Salt-Ter s’han fet seu des de la creació de l’entitat a final de l’any 1996. Per això, Viñas també ha subratllat que el Salt-Ter “ha sabut fer poble amb les seves activitats obertes a la ciutadania, però també reivindicant el cabal mínim per al riu Ter o la protecció de l’entorn i amb l’excel·lència esportiva s’han convertit en un ambaixador a escala internacional del municipi de Salt”.
En el moment de l’entrega del Premi Tres de Març al Club Piragüisme Salt-Ter han pujat a l’escenari del Teatre de Salt els quatre presidents que ha tingut l’entitat en els 28 anys d’història, com han estat Quim Fontané i Massachs, Gregori Tarrés, Eduard Giménez i Teresa Masó, que és l’actual president de l’entitat. Els quatre presidents també els han acompanyat quatre esportistes del club en representació dels centenars d’infants i joves que han format part del Salt-Ter i com a màxims exponents de les fites esportives obtingudes pel club. Així han pujat a l’escenari Adrià Bosch, campió del món en OC1 el 2011, Núria Fontané i Masó, subcampiona del món júnior femení en K1 el 2013, Joaquim Fontané i Masó, campió del món sènior de freestyle en K1 el 2017 i Aisa-López Arenas, medalla de plata en el campionat júnior femení de l’estiu passat. Tots vuit han rebut el guardó dels Premis Tres de Març de les mans de l’alcalde de Salt, amb la “i”, obra de l’artista saltenc Lluís Mateu, que recorda la recuperació de la independència del municipi de Salt que es va aconseguir el 3 de març del 1983.
L’acte ha estat amenitzat amb un parell d’interludis musicals que ha anat a càrrec del duet format per la cantant Nina Pagès i amb el baixista i contrabaixista saltenc Xevi Pasqual. Els dos artistes han tocat fins a quatre peces durant la gala saltenca d’aquest vespre amb peces com ‘Ànima de Corall’ de Guillem Ramisa o On the Sunny Side of The Street de Louis Amstrong, a l’inici de l’acte, i amb un segon interludi que han interpretat ‘Sargento de hierro’ de Morgan per acabar amb una versió la cançó ‘Veïnat’ del músic i artista saltenc i fill predilecte de la vila Adrià Puntí.
La 36a edició dels Premis Tres de Març ha acabat amb una gran fotografia de grup amb integrants del Club Piragüisme Salt-Ter que han omplert l’escenari, en una instantània en què no han faltat les característiques piragües i pales amb més de mig centenar d’integrants de l’entitat. Els Cans dels Segadors ha posat el punt i final a la gala dels Premis Tres de Març i ha permès donar pas a un petit refrigeri final per a tots els assistents poder compartir una estona d’aquest 3 de març.
Història de l’entitat
L’afició als esports d’aigua d’uns quants saltencs i saltenques que els havien descobert a les seves vacances al Pallars Sobirà i amb el riu Noguera Pallaresa va ser l’origen el Club de Piragüisme Salt-Ter. Va ser el desembre de l’any 1996 quan els tretze socis fundadors van impulsar formalment l’entitat esportiva amb Joaquim Fontané Massachs com a primer president del club i amb l’acompanyament d’Enric Pallàs, David Sais, Álvaro Molina, Ramon Corominas, Maria Dolors Casellas, Gregori Tarrés, Maria Teresa Masó (actual presidenta), Alexandre Mir, Elena Gironès, Femí Cunill, Guillermo Cabello i Atilio César en el corpus inicial. L’artista Lluís Mateu, que va rebre el guardó del Premi 3 de Març l’any passat, va ser l’encarregat de crear el primer anagrama del club.
El riu Ter és des del principi de l’entitat el curs fluvial bàsic per al club i on desenvolupa la gran majoria d’activitats, ja siguin de formació i entrenament, com les activitats amb un vessant més social, com és el descens popular que ja es va organitzar per primer cop l’any 1996 i que ha tingut continuïtat fins als nostres dies, convertint-te en una activitat amb gran participació ciutadana i que permet descobrir el riu Ter i el seu entorn de manera respectuosa i diferent i també ha estat una plataforma reivindicativa de protecció del riu o per reclamar-ne el cabal mínim per al curs fluvial. El parc d’aigües braves de la Pilastra, el Salt Kayak Festival l’Eskola de Piragüisme, sortides, excursions i aventures han arrelat amb força aquests 28 anys d’història del club a la vila de Salt.
Aquella il·lusió i empenta inicial, a més, ha donat els seus fruits esportius i el nom de Salt ha passejat per campionats del món i europeus amb assiduïtat i algunes medalles han reforçat el projecte esportiu del Club de Piragüisme Salt. Per repassar alguns noms no hi poden faltar Gerd Serrasolses, primer palista del club que va arribar a competicions estatals i internacionals, així com l’Adrià Bosch sorgit de l’Eskola va arribar a obtenir diverses medalles en competicions internacionals i en destaca la medalla d’or en OC1 al campionat del món a Plattling (Alemanya) del 2011. Un altre referent és Quim Fontané i Masó un referent del freestyle arreu del món que va excel·lir en guanyar el campionat del món en K1 del 2017 que es va disputar a San Juan (Argentina). La família Fontané-Masó ha continuat una autèntica nissaga i la Núria Fontané ha realitzat una trajectòria esportiva envejable assolint la medalla de plata en K1 al campionat del món júnior femení del 2013 que es va dur a terme a Nantahala (EUA). Les darreres fites del club van arribar de la mà d’Aisa López-Arenas que l’estiu passat va obtenir la segona posició al campionat d’Europa júnior que es va celebrar a Graz (Àustria).
Un palmarès esportiu que han permès que el municipi de Salt sigui una vila reconeguda en aquest esport a escala internacional, un èxit esportiu que s’ha assolit mantenint l’activitat social i de formació a la vila que li han dotat també un reconeixement entre la mateixa ciutadania saltenca.