CiU de Girona proposa congelar els impostos i les taxes municipals el 2014

L'equip de govern portarà a votació les ordenances fiscals en un ple extraordinari a finals de mes

L'equip de govern de Girona ja té enllestit el projecte d'ordenances fiscals per a l'any vinent. CiU governa en minoria i, per tant, necessitarà el suport d'algun grup de l'oposició per tirar-les endavant. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, s'ha reunit aquest divendres amb els grups de l'oposició per exposar-los les línies generals del projecte d'ordenances. 

Segons ha explicat Planas, han decidit apostar per unes ordenances "continuistes" i tornaran a congelar els impostos municipals, en la línia del que es ve fent els últims anys a causa de la crisi econòmica. Aquest any, com a novetat, l'ajuntament també vol congelar les taxes municipals. Això vol dir que l'increment de l'IPC en taxes com la de les escombraries, la de tinença d'animals o els cementiris l'assumirà el mateix consistori i el ciutadà pagarà exactament el mateix que el 2013.

Una altra de les mesures que preveuen les noves ordenances és el fraccionament de l'IBI per a tots els ciutadans que tinguin domiciliat el rebut. Actualment, qui vol pagar l'impost de manera fraccionada en tres pagaments ho ha de sol·licitar a l'ajuntament. Ara, amb aquest canvi, no caldrà fer cap petició i, de manera automàtica, el consistori descomptarà aquest tribut de manera fraccionada (en tres pagaments). Segons Planas, aquesta és una facilitat que es dóna als ciutadans en un moment de crisi que fa que moltes famílies no puguin fer el pagament tot de cop. La regidora ha defensat que és una mesura "pràcticament universal" perquè el 90% dels ciutadans tenen domiciliat el pagament d'aquest impost. D'altra banda, Planas ha explicat que preveuen augmentar del 45% al 50% la bonificació de l'IBI a les famílies nombroses.

L'equip de govern també vol introduir un altre canvi per facilitar els pagaments tributaris als ciutadans. Actualment, si una persona vol demanar l'ajornament o el fraccionament de qualsevol impost i el seu deute amb l'ajuntament supera els 3.000 euros, se li exigeix que presenti un aval. En canvi, per al 2014, el consistori vol elevar fins als 6.000 euros aquesta quantitat per tal de facilitar als ciutadans que puguin pagar de mica en mica els seus deutes sense necessitat que ningú els avali.

Contactes amb l'oposició

Planas ha explicat que l'oposició ha rebut amb bons ulls aquesta primera proposta i que hauran de concretar aspectes en properes trobades. "Creiem que són unes bones ordenances, i estem animats a aprovar-les", ha declarat Planas. L'equip de govern de CiU va tenir moltes dificultats per aprovar les ordenances d'aquest 2013 i va caldre fer una sessió extraordinària per evitar que es prorroguessin les taxes i els impostos de l'any anterior.

En una primera sessió, CiU va acusar el PSC de fer-se enrere a última hora tot i haver-los confirmat el seu suport. En un segon intent, CiU va pactar amb ICV i CUP algunes modificacions que van permetre l'aprovació de les ordenances.
La voluntat de l'equip de govern és aprovar les ordenances fiscals en un ple extraordinari a finals d'octubre. En paral·lel, també treballen en l'elaboració del pressupost.