Pep Berga ha deixat de ser alcalde d’Olot aquest dijous. El darrer ple que ha presidit tenia catorze punts i l’últim era la seva renúncia. Abans del seu discurs, l’oposició en bloc li ha agraït la feina feta i li ha desitjat sort a partir d’ara, si bé li ha retret temes de ciutat amb els que no estaven d’acord. En el seu discurs final, Berga ha assenyalat que se’n va “satisfet” i ha assegurat que per a ell l’alcaldia ha estat el seu “projecte de vida” i ha reconegut que ho trobarà a faltar. El fins ara alcalde, que ha sortit ovacionat amb aplaudiments de la majoria de regidors i dels assistents que han omplert la sala de plens, ha acabat l’últim discurs agraint la presència del públic, entre els que hi havia quatre exalcaldes.
El fins ara alcalde, va anunciar la seva renúncia a l’alcaldia el passat dimarts 4 de febrer en una roda de premsa a l’ajuntament. Berga ja va advertir en les darreres eleccions municipals que l’actual seria el seu “últim mandat”, però finalment ha decidit avançar la decisió i ho ha justificat que ho fa per “motius personals”. “Crec que ara és el moment”, afirmava Berga en la roda de premsa.
L’exbatlle afirmava aleshores que és una decisió “molt meditada” perquè cal canviar les maneres de fer. “Un no pot canviar la seva actitud d’avui per a demà”, assenyalava Berga, i per això ha decidit que calia “fer un pas al costat”. L’alcalde recorda que porta catorze anys vinculats al govern local, sis d’ells com a alcalde i vuit més com a primer tinent d’alcalde.
En la seva sortida, Berga assegura que marxa “content de la feina feta” però a la vegada “enfadat per tot el que queda pendent”. Un dels principals projectes que queden al tinter és la variant d’Olot que ha seguit pressionant fins al final per saber quan es licitarà el projecte.
Agraïments personals de l’oposició
Els diferents grups municipals han coincidit a agrair la feina feta i la dedicació de Berga. Per part de la CUP, Daniel Dorca ha celebrat que Berga no “s’hagi deixat emportar per cants de sirena” per anar a fer de diputat al Parlament de Catalunya. Malgrat que també ha tingut bones paraules i bons desitjos en l’àmbit professional, Dorca li ha recriminat que plegués abans d’acabar el mandat i diverses qüestions de ciutat que no s’han acabat. La represntant del grup del PSC, Marina Alegre, també ha reconegut l’actitud de Berga i el fet “d’estar sempre disponible” i només li ha recriminat que no hagi esgotat el mandat, a més de no estar d’acord en “temes de ciutat”.
El portaveu d’Activem Olot, Jordi Rubio, ha agraït la dedicació però ha criticat que hi ha moltes promeses que no s’han complert i ha fet una crida a unir-se per fer un canvi a Olot. El representant de Vox, Daniel Plana, s’ha posat a disposició i també li ha desitjat “el millor en l’àmbit personal i professional”.
Els seus socis de govern d’Esquerra Republicana han estat els únics que no han critricat l’obra de govern i han mostrat també un agraïment “perquè és el que s’ha de fer i més després de 14 anys al peu del canó”. Finalment, el regidor de Promoció de la ciutat, Estanis Vayreda, s’ha emocionat i ha repassat la trajectòria de Berga al capdavant del consistori.
Arbós com a substitut
La marxa de Berga fa que s’hagi d’escollir un nou alcalde que el substitueixi. El passat dijous 13 de febrer, l’assemblea local de Junts per Olot va escollir per unanimitat l’actual regidor d’Hisenda, Agustí Arbós, com a relleu de Berga. Arbós va agrair el suport rebut de l’assemblea de Junts i des de fa dies s’ha posat en contacte amb el portaveu d’ERC -amb qui Junts forma coalició a l’Ajuntament d’Olot- per “refermar el pacte de govern” a la capital de la Garrotxa.
En aquest sentit, els dos partits van crear una comissió per tal de tornar a parlar sobre el pacte i el pes de cada partit. De fet, des d’Esquerra assenyalen que el que volen és “millorar el pacte” establert, però en qualsevol cas asseguren que la voluntat és mantenir l’actual i fer alcalde Arbós en un proper ple extraordinari que caldrà fer.