L’impacte de la imposició d’aranzels per part dels Estats Units als productes europeus manté el sector agroalimentari gironí “a l’expectativa”. Una de les empreses que segueix amb atenció l’evolució d’aquesta mesura és Galetes Trias, de Santa Coloma de Farners, que exporta el 5% de la seva producció a diferents països, incloent-hi els Estats Units.
De la seva fàbrica en surten 360 tones de galetes cada any, elaborades amb ametlla i en diferents formats, com les tradicionals teules, els neulets, els pralinets o els crocants. Tot i que el mercat principal de l’empresa és català i espanyol, la seva aposta per l’exportació li ha permès introduir-se a mercats com Hong Kong, l’Aràbia Saudita, Equador, Alemanya, França, Anglaterra i els Estats Units. Aquest 2024, a més, han començat a vendre a Itàlia, Canadà i Rússia.
L’any passat, 18 tones de Galetes Trias van viatjar a l’exterior, de les quals unes 3,5 tones van arribar als Estats Units. “Estem a l’expectativa de veure què passa amb la política aranzelària anunciada per l’administració Trump”, explica la directora general, Maria Trias. Encara que les vendes als EUA siguin petites, l’increment d’aranzels es podria traduir en un augment de preus per als consumidors americans.
Pel que fa a les exportacions gironines en conjunt, el principal producte exportat als Estats Units és la carn, amb un volum de negoci de 16,2 milions d’euros el 2023. En l’àmbit català, el vi és el producte més exportat a través de Barcelona (61,3 milions d’euros), mentre que Lleida lidera amb l’oli d’oliva (38,5 milions d’euros).
Segons un informe de Prodeca, els aranzels nord-americans podrien tenir un impacte global de 45 milions d’euros anuals a Catalunya, afectant sobretot el sector ‘fine food’ (snacks, dolços, begudes i plats preparats), l’oli d’oliva, el vi i el cava.
Els productors gironins i catalans també veuen una oportunitat per millorar el posicionament de les DOP catalanes i promocionar els seus productes com a ‘premium’ en altres mercats. Alternativament, consideren expandir-se cap a Àsia-Pacífic, Llatinoamèrica i l’Orient Mitjà per reduir la seva dependència del mercat nord-americà.
El sector agroalimentari de Girona i la resta de Catalunya es manté a l’espera de com evolucionarà la situació i de si finalment s’aplicaran els nous aranzels, fet que podria canviar l’estratègia de moltes empreses exportadores.