El mes de maig del 2012, Llagostera (Gironès) va engegar l'elaboració del Pla Estratègic de Desenvolupament Local (PDL) que s'ha allargat durant un any i que ha servit per analitzar la situació econòmica del poble i marcar les línies estratègiques a seguir per als propers anys. Aquesta és la primera vegada que el municipi fa un informe d'aquesta profunditat, mitjançant trobades, debats amb els veïns i reunint-se amb agents vinculats amb el poble.
El Pla compta amb tres línies estratègiques, promocionar el nucli antic i el turisme familiar, potenciar el món industrial i millorar la formació. "Llagostera és la porta de la Costa Brava i ho hem d'aprofitar", ressalta el regidor de Promoció Local, Ramon Soler. L'informe ha analitzat la situació socioeconòmica de Llagostera i ha volgut combinar el treball tècnic, basat en l'estudi de la realitat del poble, amb una vessant més popular com és la participació ciutadana.
Així, l'ajuntament ha pogut conèixer de primera mà quina idea tenien els ciutadans sobre Llagostera i com volen que sigui en el futur. El pla ha rebut el suport de la consultoria Neòpolis, del Servei d'Ocupació de Catalunya i de la Diputació de Girona. "El projecte vol donar resposta a les necessitats que té el municipi, mai abans s'havia fet un pla tant detallat i amb la participació dels agents econòmics del poble, els veïns i els partits polítics", ha comentat Soler.
El regidor ha explicat que l'informe ha tingut en compte les condicions socials i geogràfiques del municipi a l'hora de valorar la situació del poble i detectar els possibles punts "forts i febles". "Estem rodejats de carreteres i això, en comptes de veure-ho com una molèstia, s'ha de mirar com una oportunitat, estem ben comunicats i poca distància dels principals punts turístics com les platges o la muntanya", ha ressaltat el regidor. Un element que, des del consistori, han tingut molt en compte a l'hora de terminar una de les tres línies estratègiques del pla. En principi, el consistori vol potenciar el nucli antic de la ciutat, donant a conèixer la història "mil·lenària" del municipi i promocionar el turisme compaginant-ho amb una bona oferta gastronòmica i comercial.
"Hem de donar a conèixer més el poble, tenim un restaurant amb una estrella Michelin i moltes botigues, cal aportar més valor a la història del poble sense oblidar-nos de protegir el nostre patrimoni", ha comentat Soler. En aquest sentit, el consistori també està estudiant la possibilitat de posar especial atenció a la proximitat que hi ha entre el poble i el massís de les Gavarres i altres zones muntanyoses per atraure un turisme diferent. "Cal que Llagostera sigui una marca local pròpia", ha afegit el regidor. "Aviat s'obrirà el centre d'interpretació cultural Can Caciques que suposarà un pas més en aquesta direcció", ha afegit.
En segon lloc, el pla també vol promocionar el sector industrial amb més difusió a l'exterior i atraient noves inversions empresarials. "Volem que les firmes vegin l'ajuntament com un aliat, el consistori no pot arribar a tot però si que volem ajudar a què els veïns puguin trobar feina", ha explicat Soler. En aquest sentit, des del pla estratègic municipal es desprèn que l'ajuntament vol millorar la borsa de treball municipal i oferir cursos perquè els veïns amb més dificultats puguin aprendre, reciclar-se o, senzillament, obtenir formació complementària. I és que, el consistori té clar que un dels principals reptes de cara al futur és millorar la formació dels veïns.
"Que la gent pugui aprendre, aquesta és la tercera línia estratègica", ha explicat el regidor de Promoció Local i Hisenda. Un exemple clar és el curs municipal d'aplicacions mòbils que es porta a terme des de fa dos anys. "Està dirigit per a persones i joves que ni treballen ni estudien però que estan immersos dins l'era digital. Amb aquests tallers, aprenen a programar aplicacions mòbils i desenvolupar les seves habilitats", ha assegurat el regidor. Soler comenta que el consistori vol augmentar aquesta mena de cursos.
En principi, el pla ja s'ha començat a implementar però s'anirà desgranant durant els propers mesos. Pel que fa a temes pràctics, el pla estratègic s'anirà desgranant durant els pròxims mesos i estarà canalitzat a través de quatre comissions de treball composades per representants polítics i tècnics que perfilaran les actuacions o accions pertinents.