La Sindicatura de Comptes assenyala mancances en eficiència energètica i mobilitat a Girona

L'organisme diu que només Barcelona va incloure una delimitació de les ZBE

Un informe de la Sindicatura de Comptes ha advertit que Girona i altres municipis catalans de més de 20.000 habitants no disposen d’un pla general d’estalvi i eficiència energètica, una exigència establerta per les directives europees. Segons l’organisme, un 34,3% de les entitats d’aquesta mida no compten amb aquest pla, mentre que un 40% tampoc han elaborat una normativa interna específica sobre aquest àmbit.

L’informe 23/2024, presentat pel síndic Ferran Roquer i aprovat en el Ple de la Sindicatura el 3 de desembre, analitza el període comprès entre el 2022 i el 30 de juny del 2023 i posa en evidència que el 38,6% de les entitats locals no han renovat els compromisos adquirits després de l’Acord de París. Aquestes administracions van adoptar mesures inicials derivades del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES) de 2008, però no han actualitzat els seus objectius per avançar en la lluita contra el canvi climàtic.

Girona no disposa d’un òrgan responsable per al PACES

En l’àmbit gironí, l’informe destaca que l’Ajuntament de Girona no ha assignat cap òrgan responsable ni personal per a la implantació del PACES, una situació que es repeteix a Lleida i Terrassa. A més, aquests tres municipis no van habilitar mecanismes de participació pública perquè els agents econòmics i socials poguessin intervenir en el procés, tot i que la llei estableix aquesta obligatorietat.

Un altre aspecte assenyalat per la Sindicatura és que l’Ajuntament de Lleida no ha elaborat cap inventari de seguiment d’emissions ni un informe d’avaluació del PACES, tal com preveu la normativa dos anys després de l’aprovació del pla.

Plans de mobilitat i zones de baixes emissions

L’informe també posa de manifest les mancances en mobilitat urbana sostenible. Tot i que en aquest cas la Sindicatura no fa referència directa a Girona, indica que ajuntaments com Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida i Santa Coloma de Gramenet no han actualitzat el seu Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), obligatori per a municipis de més de 50.000 habitants.

Finalment, el document assenyala que cap ajuntament, excepte Barcelona, ha delimitat Zones de Baixes Emissions (ZBE) ni ha implementat mesures concretes per millorar la qualitat de l’aire, tot i que la llei així ho estableix.